През тази пролет смъртността при пчелите ще бъде висока –

...
През тази пролет смъртността при пчелите ще бъде висока –
Коментари Харесай

Специалисти в Плевен прогнозират 30 процента смъртност при пчелите тази пролет

През тази пролет смъртността при пчелите ще бъде висока – най-малко 30 на 100. Това предвиждат експерти от Областния пчеларски съюз в Плевен. Според тях повода е в топлото време, което продължава към този момент доста дълго.
„ И през предходната година смъртността при пчелите беше относително висока – към 20 на 100. Доста от тях измряха от нерегламентирани пръскания на земеделските култури с препарати – в плевенския съд се водят две каузи против аграрни производители, които са нарушили условията за напръскване на културите “, разясни доцент Юлиян Станчев, ръководител на Областния пчеларски съюз в Плевен.
Той добави, че добивите на пчелен мед през предходната година в района са били на половина от нормалните. Причините са най-вече климатични – пролетта беше хладна и дъждовна и нямаше принос от рапица и акация, а лятото и есента беше изсъхнало.
„ Пчеларите са затруднени от това, че имат проблеми с изкупуването на творби мед и от ниската консумация на пчелни артикули у нас – българинът употребява приблизително по 300-400 грама мед годишно. Регистрираните пчелини в района са към 1 200, само че има и много нерегистрирани. Те дават към 1 500 тона мед в естествени за пчеларството години. Изкупната цена на меда в този момент е сред 3 и 4 лв., а разноските са много. На процедура едно семейство не може да се устоя единствено от пчеларство “, добави доцент Станчев.
На 6 февруари в Плевен ще бъде намерено 18-то издание на Международното изложение-договаряне „ Пчеларство “. Организатори са Областният пчеларски съюз и „ Партнерс експо “. Провежда се под патронажа Министерството на земеделието, храните и горите и на регионалния шеф на Плевен Мирослав Петров. 130 компании от 20 страни към този момент са декларирали, че ще вземат участие във форума.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР