През тази година ще започне основен ремонт на Дунав мост.

...
През тази година ще започне основен ремонт на Дунав мост.
Коментари Харесай

Дунав мост ще бъде основно ремонтиран

През тази година ще стартира главен ремонт на Дунав мост. Това заяви вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов. В Русе министър Караджов, дружно с министъра на превоза Николай Събев, се срещнаха с румънския вицепремиер и министър на превоза и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

Обследването на Дунав мост е посочило, че той е в доста неприятно положение и даже има разкриване на градивни детайли, заяви министър Караджов.

Очаква се техническото планиране за ремонта на моста на река Дунав сред Русе и Гюргево да завърши през май и да бъде разгласен конкурс по Закона за публичните поръчки за реализатор. Вицепремиерът Караджов добави, че се надява ремонтът да приключи напролет на 2023 година. Техническото планиране, което тече сега, е разграничено на три стадия. Приключило е проектирането на първия промеждутъчен стадий и планът ще се прегледа от Експертния технико-икономически съвет към АПИ. Този механически план ще дефинира съответните ремонтно-възстановителни действия, които би трябвало да бъдат изпълнени на оборудването, прогнозната стойност и точния период за осъществяването им.

Вицепремиерът Караджов и министърът на превоза Николай Събев се договориха с румънския вицепремиер и министър на превоза и инфраструктурата Сорин Гриндяну България и Румъния да стартират да извършват Меморандума от 2019 година. В него е записано, че ще бъдат проучени  5 вероятни локации  за бъдещи мостови уреди над река Дунав. Това са Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра – Кълъраш. За да се форсира осъществяването на Меморандума, под патронажа на министрите на районното развиване и транспорта  се основават две работни групи, които ще заседават на всеки три месеца. Освен за създаване на нов мост на Дунав, работните групи ще забързат осъществяването на плана FAST Danube, чиято цел е да усъвършенства корабоплаването в общия българо-румънски сектор на реката през цялата година.

В Русе районният министър разяснява и тематиката за построяването на автомагистралния път Русе – Велико Търново. Той посочи, че е извършен търг за планиране и строителство. Офертите са отворени, само че спечелилият ще стане явен откакто се дефинира началната точка на автомагистралата. Тя зависи от зоните по " Натура 2000 “ както на румънска, по този начин и на българска територия. " Надявам се с днешната среща да се даде подтик на този развой, тъй като нулевата точка е в действителност вторият мост над Дунав при Русе “, съобщи районният министър. Той изясни, че Европейска комисия слага като приоритет развиването на коридора Букурещ – Русе - В. Търново през Автомагистрала " Хемус “. Тази автомагистрала може да продължи през Стара планина, да пресече автомагистралите " Тракия “ и " Марица “ и да стигне до гръцката граница. " Това го прави същински трансграничен кулоар сред Румъния, България и Гърция и трите страни дружно бихме могли да получим европейско финансиране за построяването му, в това число и за втори мост над Дунав край Русе “, добави вицепремиерът Караджов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР