През тази година ще се процедират отчуждителните процедури и ще

...
През тази година ще се процедират отчуждителните процедури и ще
Коментари Харесай

Строителството на обхода на Кърджали ще започне през 2020 г.

През тази година ще се действат отчуждителните процедури и ще бъде оповестена социална поръчка за инженеринг на сектор от обходния път на Кърджали. Изграждането му ще стартира през идната година. Това сподели в регионалния център през днешния ден зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който взе присъединяване в полемиката "Европа в нашия дом ".

Това е най-мащабният план в региона освен поради размера на инвестицията, която ще е над 140 млн. лева, само че и поради огромния си публичен резултат. Околовръстният път ще изведе тежкия авто трафик от града, което ще усъвършенства чистотата на въздуха и ще понижи шума, тъй като през летните месеци през Кърджали минават по 10 хиляди автомобила на денонощие. Ще се редуцира доста и пътуването до Гърция.

15-километровото трасе ще бъде разграничено на три прави. Строителството ще стартира от третия сектор като предпочитан, сподели зам.-министър Нанков. Проектът планува създаване на комплицирано инженерно оборудване с 5 виадукта, естакада, мост над р. Арда с дължина към 1050 м, надлези и подлези при пресичания с ж.п. линия и републикански, общински и селскостопански пътища.

Само след няколко месеца още един значим пътен сектор в област Кърджали ще придобие европейски тип. В ремонт са 32 км от пътя Момчилград-Крумовград-Ивайловград, които се рехабилитират с 20 млн. лева Средствата са обезпечени от бюджета на АПИ и програмата ИТЕРРЕГ V-А Гърция – България. Изпълнението на строително-монтажните работи е 46%.

Със средства от Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 бяха актуализирани други 18 км. Така скоро жителите на района ще могат да пътуват удобно по 50 км от трасето.

,,Със средства от Оперативна стратегия "Региони в напредък " 2014-2020 следва ремонт и на сектор с дължина 26 км от пътя Кърджали - Мост - Манастир. В момента се организират публичните поръчки за избор на реализатори за строителство и контрол. Ако няма обжалване на процедурите, рехабилитацията на правата може да стартира през месец май'', разяснява Николай Нанков.

До две седмици може да стартира ремонтът на 28 км от пътя Кърджали – Ардино. Планира се той да приключи през лятото.

Общо 32 млн. лева от европейските фондове и националния бюджет се влагат в пътната инфраструктура в региона от 2017 година, уточни районният заместник-министър.

От огромно значение за Кърджали ще бъдат и идните вложения в възстановяване на ВиК мрежата по Оперативна стратегия "Околна среда 2014-2020 " Проектът е в размер на към 70 млн. лв., като са планувани спомагателни средства за рационализация на Пречиствателна станция за питейни води "Енчец ". В него са включени и обекти в Момчилград. Крайната дата за подаване на плановото предложение от страна на ВиК оператора е 23.04.2019 година Инвестицията може да започва още тази година като с нея ще се решат съвсем всички проблеми, свързани с ВиК инфраструктурата в регионалния център и в Момчилград, уточни Николай Нанков. Той добави, че през тази година ще се завърши планът за помпени станции в Кърджали, финансиран със средства от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството.

,,В региона се правят и съществени вложения за възстановяване на градската среда, просветителната, здравната и обществената инфраструктура по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020. По програмата са подписани 22 контракта на стойност 51 млн. лева С 16 млн. лева ще бъдат осъвременени 8 просветителни институции с потенциал близо 6000 възпитаници. По плана на Министерството на здравеопазването ще се ремонтират всички незабавни центрове в региона и ще бъдат доставени нови коли за спешна помощ. Проектите са с най-голяма видимост за хората и доближават до всеки един жител'', уточни зам.-министърът.

През тази година би трябвало да бъдат актуализирани оставащите за дотъкмяване многофамилни жилищни здания по Националната стратегия за енергийна успеваемост. В Българската банка за развиване са подадени заявки за финансиране от други 3500 здания. Необходим е спор за това по какъв начин програмата да продължи, съобщи зам.-министър Нанков. Механизмът за надзор и мониторинг по нея е засилен и основаният за задачата отдел в Министерство на регионалното развитие е ревизирал изпълнените действия по над 210 здания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР