През тази година ще бъде възложена актуализация на проекта за

...
През тази година ще бъде възложена актуализация на проекта за
Коментари Харесай

Аврамова: Трасето от Стара Загора до АМ "Тракия" ще се разшири двойно

През тази година ще бъде предоставена актуализация на плана за удвояване на съществуващото трасе на пътя от гр. Стара Загора до връзката с Автомагистрала " Тракия “ и през 2020-2021 година ще се търси финансиране за него. По предварителна оценка индикативната стойност на обекта се чака да бъде към 25 млн. лева, като цената на строително-монтажните работи може да бъде конкретизирана едвам след преправянето на плана.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова при присъединяване си в парламентарния надзор.

Областно пътно ръководство - Русе и община Русе разискват разновидности и ще подхващат общи дейности за правене на план за кръгово кръстовище на мястото на в този момент съществуващото, на което се пресичат републиканските пътища Русе – Разград и Русе – Кубрат и общинския път към кв. " Средна кула “. За обезопасяването му общината към този момент е опреснила хоризонталната маркировка и е сложила нови пътни знаци. Областното пътно ръководство е положило шумна маркировка по направленията Русе – Разград и Разград – Русе. В резултат от началото на годината досега в сектора са регистрирани 2 леки пътно-транспортни катастрофи единствено с материални вреди, осведоми още министърът в отговор на въпрос.

Безопасността на пътната инфраструктура е главен приоритет на Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенция " Пътна инфраструктура “, съобщи още тя. В момента специалисти по пътна сигурност в АПИ правят разбор, оценка и набелязване на ограничения за всички открити през 2018 година сектори с централизация на пътнотранспортни катастрофи.

На въпрос за републиканския път от Симитли до границата с Република Гърция Петя Аврамова разяснява, че той е с положителни технико-експлоатационни качества. Преди началото на зимния сезон е възобновена маркировка в сектора от Симитли до Банско, а до края на месец септември ще бъде положена такава и в останалата част на трасето. След края на зимния сезон са изпълнени действия по отводняване, ландшафтно оформяне и разчистване на сервитута на пътя, като АПИ ще продължи да насочва запас за обезпечаване на видимост и комфорт в сектора.

Като част от ограниченията, които се подхващат за регламентиране на отрасловата политика, Министерство на регионалното развитие стартира подготовка на специфичен Закон за водоснабдяване и канализация. В момента се образува работна група, която да приготви оферти, които се чака да бъдат финализирани и подложени на социална полемика през есента. Чрез въвеждането на нови разпореждания би трябвало да се реализира сходство с европейските наставления за питейни и отпадъчни води и съответна поддръжка и употреба на системите и оборудванията. Ключов миг в закона ще бъдат ограниченията за повишение на успеваемостта посредством консолидация, икономии и въвеждане на съвременни практики. Ще се предложи и основаването на по-широки благоприятни условия за кадрово застраховане на бранша и съответно възнаграждение на работещите в него, сподели министър Аврамова в отговор на въпрос за възнаграждение на труда на заетите във ВиК бранша. Тя обърна внимание, че ВиК операторите имат обвързване да съблюдават плановете за труд, планувани в показаните и утвърдени от Комисията за енергийно и водно контролиране бизнес проекти, която в качеството си на регулаторен орган следи за цената на ВиК услугите. Средната месечна работна заплата към 31.12.2018 година е 873 лева и се е нараснала с близо 10 % по отношение на 2017 година, осведоми министърът.

На въпрос за консолидацията на ВиК операторите в област Благоевград Петя Аврамова заяви, че заради отвод на 2 общини да са членове на регионалната асоциация, останалите 12 няма да имат опция за европейско финансиране на планове за модернизиране на водоснабдителна и канализационна инфраструктура.

Оперативна стратегия „ Околна среда “ следва районен метод, финансиране на ВиК инфраструктура в области, които се обслужват от един ВиК оператор, като обектите се дефинират въз основа на районно прединвестиционно изследване. Министерство на регионалното развитие е създало такива изследвания за 15 административни области, като това за Смолян беше направено пилотно през предишния програмен интервал. Останалите 14 области районните изследвания приключиха през 2018 година и в интервала февруари- април 2019г. ВиК операторите от тези области подадоха планови оферти към Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “. В момента плановете са в стадий на оценка от Управляващия орган на ОПОС.

Министерство на регионалното развитие ще изготви районни прединвестиционни изследвания за още 6 области – Велико Търново, Хасково, Габрово, Софийска област, Плевен, Търговище, в които през предходните години всички общини взеха решения и са членове на регионална асоциация по ВиК.

В случай на открита веселба в осъществяването на съответна активност, последната се преглежда като изменение на подписания контракт с реализатор и се прави инспекция за правомерност на установеното изменение, като при открито нарушаване от Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ ще бъде наложена финансова промяна, осведоми още районният министър в отговор на въпрос за осъществяването на план за създаване на спортна зала и рехабилитация на дворното пространство в „ ОУ „ Проф. Димитър Димов “ – Ловеч.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР