През тази година ръстът на потреблението в Китай е много

През тази година ръстът на потреблението в Китай е много ...

Ръстът на потреблението в Китай през 2019 г. е много вероятно да се забави още.


През тази година ръстът на потреблението в Китай е много вероятно да се забави още повече, заяви във вторник представител на търговското министерство, цитиран от CNBC. Това подчертава нарастващите рискове, пред които е изправен Китай заради търговската война със САЩ.

Китайските власти вече предприеха серия от мерки в подкрепа на икономиката, за да се смекчат последиците от търговския спор за бизнеса и инвестициите. Именно на огромната потребителска база се разчита да смекчи забавянето на растежа.Още по тематаТърговските данни на Китай ще отбележат нови понижения за януариКитай залага на кредитирането, за да спаси икономикатаНови данни чертаят все по-мрачна картина за производството в Китай

„Натрупаните средносрочни и дългосрочни противоречия и рискове в икономическото развитие ще станат по-забележими през 2019 г.“, каза Ян Бин, представител на търговското министерство пред репортери по време на брифинг. От неговите думи стана ясно, че натискът, пред който е изправен потребителския пазар, ще се увеличи и растежът на потреблението вероятно ще се забави още повече.

Ян заяви още, че отслабването на продажбите на дребно през миналата година се дължи на „периодичните“ слабости в продажбите на автомобили и разходите, свързани с жилищата, въпреки че в други сектори продължава да се наблюдава относително нормален растеж.

Продажбите на най-големия автомобилен пазар в света се свиха за първи път от 1990 г. насам.

Ръстът на продажбите на дребно по време около посрещането на Китайската нова година се забави до най-ниските си нива поне от 2011 г., което е допълнителен сигнал, че потребителите остават предпазливи, докато икономиката е натиснала спирачката.

Ян Бин обаче предупреди, че няма нужда от прекалено мрачни прогнози в търговията на дребно, тъй като мерките за подкрепа от страна на правителството трябва да смекчат негативния ефект.

Сегментът на луксозните стоки изглежда обаче е незасегнат от общото забавяне в търговията на дребно.

Именно силното китайско търсене помогна на L'Oreal и Estee Lauder да отчетат по-високи от очакваните продажби през четвъртото тримесечие на миналата година.

От Royal Caribbean Cruises дори заявиха, че започват 2019 г. с рекордни резервации за круизи и по-голямо търсене от страна на китайските туристи.

Източник: investor.bg