През тази година продължи инициативата на Българската академия на науките

...
През тази година продължи инициативата на Българската академия на науките
Коментари Харесай

За първи път в историята на БАН учени пожелаха да напуснат Академията

През тази година продължи самодейността на Българската академия на науките "БАН показва своите институти ", посредством която се показва пред необятната общност всичко, което става в нашите институти. Случиха се и доста други събития, имаше и тревожни такива. Няма да пропусна обстоятелството, че за първи път в историята на Българска академия на науките, наши сътрудници пожелаха да изоставен структурата на Академията, вярвайки, че има по-добри вероятности за развиване отвън нея. Това сподели ръководителят на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева в словото си на тържественото заседание за 149 години от основаването на Академията. Тя засяга настояването на учени от Националния институт по метеорология и хидрология да излязат от Българска академия на науките, само че без да оповестява името на института.
Този обезпокоителен факт е мотив за сериозен размисъл и разбор, и имам вяра, че както в Българска академия на науките ще създадем този разбор, по този начин той ще бъде обект за размисъл за страната и за обществото, съобщи проф. Славчева. Тя сложи въпроса дали това е пътят, учените в България да имат по-добра вероятност.
През тази години учени от Българска академия на науките приключиха работата си по планове, предоставени на Академията от Министерския съвет, сподели в словото си ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Той посочи, че това са планове, свързани с значими въпроси за България - за демографските проблеми, за подобряването на образованието ни, за семизмичния риск на здания и за правенето на Национална тактика в енергетиката.
Очакват ни и нови провокации, свързани с одобрените неотдавна от Министерския съвет осем национални научни стратегии, огромна част, от които са създадени с присъединяване на учени от Българска академия на науките, съобщи акад. Ревалски. Той означи, че от идната година учените от Българска академия на науките ги чака упорита работа по тези стратегии.
Изключително високо беше присъединяване и триумфите на учени от Българска академия на науките в състезанията по Оперативна програма "Наука и обучение за образован напредък ", като Българска академия на науките е координатор на два от центровете за върхови достижения, които се основават по програмата, сподели акад. Юлиан Ревалски. Това са центровете за мехатроника и чисти технологии, и за осведомителни и информационни технологии, посочи той. Акад. Ревалски осведоми, че Българска академия на науките е сътрудник в третия център за върхови достижения "Наследство БГ ", където водещата организация е Софийският университет "Св. Климент Охридски ". Българска академия на науките е водеща научна организация и в плановете за два центъра за подготвеност по Оперативна програма, осведоми ръководителят на Академията.
Той напомни, че от 2016 година Българска академия на науките стартира стратегия за поддръжка на младите учени, която продължи сполучливо през 2017 и 2018 година Програмата стартира посредством съглашение с Министерството на образованието и науката, с отпуснатите тогава близо 2 милиона лв., напомни акад. Ревалски. Той означи, че измежду националните научни стратегии има и такава за поощряване на младите учени, от която Българска академия на науките към този момент е получила съвсем 2 милиона лв.. С тези средства ще бъдат подтиквани докторанти и постдокторанти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР