През тази година очакваме повече посетители на фестивала в Жеравна,

...
През тази година очакваме повече посетители на фестивала в Жеравна,
Коментари Харесай

Очакват повече от 20 000 гости на Международния фестивал на фолклорната носия край Жеравна

През тази година чакаме повече гости на фестивала в Жеравна, сподели пред Българска телеграфна агенция Христо Димитров, хореограф и основател на Националния фолклорен отбор " Българе ".

Четиринадесетото издание на Международния фестивал на фолклорната носия „ Скок във времето” край Жеравна ще бъде на 19, 20 и 21 август.

„ За подобен фестивал най-важна е организацията, а с всяка година ние я подобряваме ", сподели Димитров. " Миналата година бяхме безупречни. Готови сме да поемем и още хора, тъй като упованията ни са посещаемостта да е по-голяма. “ През предходната година на фестивала са били близо 18 хиляди души, в този момент се чакат над 20 хиляди.

За улеснение на посетителите, уредниците са планували два входа към фестивалното пространство. Те могат да оставят колите си на спонтанен паркинг, без да влизат в селото. „ Най-голямата ни горделивост е, че хората се усещат все по-комфортно - сподели още Христо Димитров. Имат опция да разпънат гратис палатка на мястото. “ Той уточни, че входът ще бъде по-скъп от предходната година, когато бе 25 лв.. Сега е 30 лв. поради повишаването на артикули и услуги.

„ Това е най-евтиният и най-некомерсиален фестивал в България ", счита Димитров и добави, че хората, които насочат упреци за комерсиалност, в никакъв случай не са били на фестивала.

Концепцията на форума е същата, само че всяка година всичко е друго и едно издание не наподобява на друго, сподели още той. През тази година изпълнителите, оркестрите ще бъдат нови, по нов метод ще бъде разпален огънят при откриването вечерта.

За пръв път тази година ще има шампионат за най-силен мъж, описа Христо Димитров. Надпреварата ще бъде друга от до момента провежданите национални битки. Най-голяма традиция в това отношение имат шотландците, уточни той. Шотландец е Ян Чарлз Андерсон, който е измежду основателите и спомоществователите на фестивала, като този шампионат е в негова памет, на негово име е и премията за спечелилите. Участниците са експерти, те ще премерят сили в носене на ведра, на камъни, на чували. След края на шампионата всеки може да опита и да тества личните си сили.

Ще има още конкурс за национална носия за бебета. Подаръци ще получат най-красиво облечените деца. На фестивала идват прелестни деца, припомням си, че измежду посетителите имаше момиче на име Мария, на 39 дни, донесоха я в кошница, сподели Христо Димитров.

През тази година уредниците не са канили известни ВИП персони и акцентът ще бъде върху елементарните гости.

Откриването на фестивала ще бъде от 20 часа на 19 август, когато ще бъдат връчени годишните оценки " Апостол на българщината " за 2022 година Ще има възпоменание за героите на България. В първия фестивален ден ще бъдат показани още концерт с присъединяване на Представителен танцов отбор на НХГНИ " Константин Преславски " - Варна и групировка " Тъпани и гайди ", национално забавление с разнообразни музиканти - “100 каба гайди”, зурни от Петрич, тракийски оркестър “Гергьовден” и Етрополска духова музика. Ще има още нестинарски игри, осъществявания на Петя Панева, национално забавление с Тодор и Донка Кожухарови и оркестър " Южни ритми “ и Нощно етно фолк джамбуре. През втория ден, по традиция, ще бъдат показани любителски клубове, школи и танцови сформира за български национални танци, като в представянето се планува и проучване на български национални хора с присъединяване на публиката.

Ще има състезания за старинни женски пафти, за достоверна женска декорация за глава, за достоверни женски и мъжки носии, за обичайно бебешко национално облекло, Шотландски силови игри и съревнование „ Най-силен мъж на фестивала “ за премията " Ян Чарлз Андерсон ", надиграване и други От 12.30 часа на третия ден може да се влиза на територията на Фестивала без входна такса и носии.

На фестивала, съгласно правилника, всички участници наложително би трябвало да са облечени с фолклорна носия (автентична, театрална или стилизирана). Допускат се и дрехи от началото на ХХ век, както и обичайни за други страни. Забранени са всички атрибути на актуалната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и други.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР