През тази година образователната система ще трябва да се настрои

...
През тази година образователната система ще трябва да се настрои
Коментари Харесай

Какви са новостите през учебната 2019/2020 г.

През тази година просветителната система ще би трябвало да се настрои за най-решителната промяна - тази, която да стартира най-сетне да построява умения у учениците и за която ще се разчита основно на творчеството на българския преподавател. Как се готви системата за новите провокации? Какво ново следва и какво остаряло ще бъде усъвършенствано?

...........

Основните законови промени в образованието към този момент завършиха. Законът за предучилищното и учебното обучение работи от 3 година, подготвени са и всички съпътстващи наредби. На дневен ред излизат новите-стари провокации, с които системата ще би трябвало да се бори, само че към този момент с нови способи. По думите на просветния министър Красимир Вълчев основните провокации пред родното обучение в идващите години ще са да задържи учениците в клас и да ги стимулира да учат, както и да увеличи функционалната им просветеност. Как ще се случва това?

 

БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ

Просветното министерство регистрира, че за двете години, откогато работи механизмът за търсене на отпаднали възпитаници, инструментът е извършил главната си цел - с помощта на него към 40 хиляди деца са върнати в клас (от 206 хиляди издирвани), а за 87 хиляди е открито, че са в чужбина. Тази година дейностите по механизма ще се префокусират - от връщане на възпитаници в клас към задържането и мотивирането им да учат.

За тази цел МОН предложи промени в постановлението за търсене на деца, съгласно които учителите би трябвало " всекидневно и неотложно " да посещават отсъстващите деца по домовете им. Заради последвалите гневни реакции от гилдията просветният министър Красимир Вълчев реши да отстрани двете притеснителни думички, само че без да се отхвърля от концепцията, че старания за постоянно посещаване в клас би трябвало да се поставят непрекъснато. Неведнъж той осведоми за инспекции в учебни заведения, основно в обособените квартали и професионални гимназии, които откриват междинна посещаемост на учениците под 50%.

" Има възпитаници, които

 

годишно им се събират единствено 40-50 дни в клас

 

Как могат за толкоз време да усвоят нужния материал ", възкликна министърът. Данните на МОН демонстрират, че в последните години доста се е нараснал и броят на децата от фамилии, които нямат отношение към образованието - в цели 1100 учебни заведения, или половината от всички образователни заведения у нас, учат уязвими възпитаници. " Особено в най-проблемните учебни заведения от 4-та и 5-а група, с най-голяма централизация на възпитаници от уязвимите групи е доста, доста мъчно децата да се накарат всекидневно да вървят на учебно заведение ", призна Вълчев. По думите му главните аргументи за това към този момент не са обществени, а културни, само че по този начин или другояче страната не трябва да се предава. " Това значи да се откажем от упоритостта да живеем в проспериращо общество ", разяснява той. Работещото решение съгласно него е взаимната и ежедневна работа сред институциите - общини, полиция, обществени служащи, посредници, учители. Затова и новите промени в постановлението регламентират 2 пъти в седмицата в учебните екипи за търсене и предварителна защита на отпадането да се включват представители на общината и полицията, да се назначават посредници, регионалните шефове също да имат отговорности посредством съгласуваност на екипите и така нататък

 

ИНТЕРЕСНО В КЛАС

 

Ключова за начинанието е фигурата на учителя, който би трябвало да въодушеви учениците да останат в час. Не е загадка, че малко български учители са готови за променената роля, в която във века на осведомителните технологии би трябвало да влязат - освен да предават информация и познания, само че да образуват умения и връзки у учениците, да ги учат на сериозно мислене и други " Промяната на образователните стратегии е реалност, само че единствено с тях не става, би трябвало смяна и на методите на преподаване, които да заменят класно-урочната система ", счита министър Вълчев, съгласно който за задачата учителят би трябвало да откри " метод към всяко дете и да прояви въображение ". Пътят на смяната съгласно него е изпод нагоре, а не назад.

За да подкрепи този развой, МОН ще продължи да понижава регулациите, даде обещание министърът, а районните ръководства на образованието ще се префокусират от надзор към оказване на методическа поддръжка. Заявка за отпадане на формализма и по-голяма независимост министерството опита да даде с решението от тази образователна година да отпаднат наложителните тематични разпределения, чието писане в безпределно дълги таблици затормозява педагозите. Смущението, което изпитаха значително учители от смяната, обаче приказва, че гилдията може би не е напълно подготвена за новите отговорности.

Разочароващи към този момент са новините и от националната стратегия " Мотивирани учители ", по която МОН има упоритостта да образува корпус от 80 учители по математика, физика и информатика и осведомителни технологии (с най-малко 8 година опит) за проблематичните региони у нас. Едва 4-ма педагози бяха поискали да преподават на уязвими възпитаници, а досега - след смяна на параметрите по програмата - интерес са декларирали още 5-ма, т.е. общо единствено 9. В опит да притегли повече учители МОН усили от 300 на 500 лева средствата, които планираше да дава към заплатата на учителите смелчаци. Отделно от това учителите ще получават и по 200 лева на месец за покриване на наем или за възобновяване на транспортните разноски за период от 12 месеца. Очаква се доникъде на октомври да стане ясно дали ще се появят още смелчаци.

 

КВАЛИФИКАЦИИ

 

Квалификацията на учителите ще е значима тематика за образованието тази година, защото от нея в голяма степен зависи дали учениците ще покачат функционалната си просветеност. Новият учебен закон задължи педагозите на всеки 4 години да минават през 48-часови образования, или да получават по 3 квалификационни заема. Това обаче е извънредно незадоволително, също така е общоизвестно, че редица обучителни организации оферират курсове проформа. В момента в регистъра на министерството са вписани 204 организации, които оферират 3784 стратегии. От МОН признават, че не могат да управляват това море от стратегии, по тази причина и оферират ново решение. Тук смяната ще е във връзка с вътрешноучилищната подготовка - половината от квалификациите на педагозите, за които отива 1% от учебния бюджет, към този момент ще би трябвало да са под формата на продан на опит и положителни практики сред учебните заведения и взаимно учене от други сътрудници. Промени за тази година са планувани и в националната стратегия " Квалификация " - по нея отсега нататък всеки преподавател, който желае, ще може да се включи в образование за това по какъв начин би трябвало да се поставят грижи за хронично заболели деца - да вземем за пример от диабет. За спомагателната работа ще може да се получава и в допълнение заплащане, което ще се запише в груповия трудов контракт. Отделно от това по оперативната стратегия към този момент върви образование на педагогичен експерти до 2021 година, за което има близо 20 млн. лева

 

ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ

 

Нова серия промени през 2019/20 чакат родните университети. Те са заложени с промени в закона за висшето обучение, които отлежават няколко месеца. Първото им разискване се чака в просветната комисия до седмица-две.

С измененията се постанова мораториум върху разкриването на нови вузове, вършат се промени в акредитацията, вкарва се ограничаване пред така наречен летящи професори и така нататък Предстоят промени и в държавното разпореждане за одобряване броя на студентите, което ще усъвършенства броя на одобряваните кандидат-висшисти и в университети като Софийския, които са с добра оценка на качеството и в които до момента приемът не бе намаляван. За модернизиране на вузовете за първи път е планувана и нова процедура по европрограма " Наука и обучение " за 40 млн. лева В момента по нея има 27 млн. лева за задачата, които ще се трансферират от първа ос (за научни изследвания) към втора ос (за висше образование). От МОН обаче възнамеряват по-голям запас. И държавните, и частните университети ще могат да аплайват с планове за рационализиране в най-малко 3 от 6 области - успеваемост на ръководство, рационализация на образователните стратегии, интернационализация, цифровизация, научни проучвания, образования на преподавателите. Предварително ще се направи селекция на университетите с най-хубави индикатори от рейтинговата система, като определените да получат финансиране по процедурата ще се снабдят с оценка за преимуществата и минусите си, която да им покаже накъде да насочат напъните си в бъдеще.

 

ЗДРАВНИ ГРИЖИ

 

За здравно обслужване в учебните заведения страната дава към 65 млн. лева Някои учебни заведения обаче не могат да се възползват от средствата, дадени им за тази цел - те не съумяват да обезпечат доктор или здравна сестра за здравния кабинет в учебно заведение, заради което връщат парите. Затова от МОН са планувани смяна, която да даде опция на кметовете да подписват контракти с диагностично-консултативни центрове за здравно обслужване по школата - да вземем за пример да изпращат експерт при повикване, да вършат профилактични прегледи и други Промяната е препоръчана в промени в закона за здравето, които сега са на стадий публично разискване. В момента 2230 учебни заведения разполагат с медицински експерти, 131 от тях са лекари, 452-ма - фелдшери, 1647 - медицински сестри, а в 176 школа няма никакво здравно обслужване.

 

СПЕЦИАЛНИ

От тази година частните учебни заведения ще могат да получават средства за ресурсно подкрепяне на децата със специфични потребности, които учат в тях, плануват още от МОН. " Всичко, което се поставя на дете в държавно учебно заведение като спомагателна поддръжка ще може да се получава и в частното учебно заведение ", обясниха от министерството. В родните детски градини и учебни заведения сега учат към 22 000 деца и възпитаници със специфични потребности.

 

ГЛАД

" Тази година в пенсионна възраст излязоха 4000-4500 преподаватели. Криза за учители обаче няма. Само тук-там обособени позиции ще останат необезпечени ", разгласи просветният министър Красимир Вълчев. Проблемът с неналичието на педагози обаче ще се задълбочава в идващите години, сочат прогнозите му.

Традиционно максимален апетит има за учители по британски език и осведомителни технологии, най-вече оповестени свободни работни места има за начални учители и възпитатели (тъй като и са най-многобройни), мъчно се попълнят и местата за учители по математика, физика и химия, по професионална подготовка и ресурсни учители. За страдание за момента не дават в задоволителна степен търсения резултат и стимулиращите ограничения на министерството за увеличение на студентите по педагогика. Особено по специалността педагогика на образованието, подготвяща тъкмо учителите по обособените предмети, броят на записалите се студенти е извънредно непълен. Едва от идната академична година може би тези специалности ще бъдат освободени от такси. А данните към този момент не са изключително обнадеждаващи - от към 5000 отлични възпитаници едвам 120 се записват да учат педагогическа компетентност.

 

ПРИЗ

За да стимулира учителите, МОН счита да учреди специфична премия за изобретателни учители. Тя ще е на учебно, регионално и национално равнище, като задачата е всяка година да се дават положителни образци за преподаватели, постигнали триумфи в работата си и въодушевили учениците си за по-добри резултати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР