През тази година България не планира да излиза на международните

...
През тази година България не планира да излиза на международните
Коментари Харесай

България издаде дълг с почти нулева доходност

През тази година България не възнамерява да излиза на интернационалните финансови пазари, а емисионният календар е релативно безпаричен.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Правителството емитира ДЦК за 60 млн. лева

Доходността е рекордно ниска - 0.11%, а ползата на вложителите беше за над 149 млн. лева
24 апр 2017
Държавата още веднъж съумя да се финансира на ниска цена с ДЦК за 100 млн. лева

Доходността е малко по-висока от края на януари поради по-големия препоръчан размер и предварителните избори
21 мар 2017
Банков депозит или държавни скъпи бумаги

При избор на вярна тактика ДЦК може да обезпечат по-висок приход
24 фев 2017
България се завърна на дълговия пазар с рекордно ниска рентабилност

Правителството продаде ДЦК за 50 млн. лева при рентабилност 1.76%, а ползата на вложителите беше за над 200 млн. лева
24 яну 2017

Гладът за държавен дълг в композиция с положителни данни за бюджета, сформирането на държавно управление и продължаващата политика на ниски лихви в еврозоната разрешиха на българското държавно управление да се финансира при съвсем нулеви лихвени равнища.

В понеделник Министерството на финансите пласира 4-годишни ДЦК за 50 млн. лева, а доходността по тях падна до 0.05%. За съпоставяне - на предходния аукцион на същите бумаги в края на април равнището беше 0.11%. Доходността е функционалност от цената и лихвата по ДЦК (в случая тя е закрепена, 0.3%) - когато цената на облигациите е висока, доходността за вложителите пада. Печеливши са страната и данъкоплатците, защото ще има по-малко разноски за бюджета по новия дълг. В понеделник е достигнато и действително най-ниското равнище за български държавен дълг в историята.

Интересът е бил висок - подадените поръчки са достигнали 103 млн. лева, което е коефициент на покритие от 2.06. По дълготрайните ДЦК доходността също остава ниска - на вторичния пазар тя е към 1.7-1.8% за 10-годишните облигации.

Кой и за какво купува

Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките (почти 80%), следвани от пенсионните фондове (с 10.4%), демонстрират данните на Министерството на финансите. Мартин Търпанов, старши дилър отдел " Финансови пазари " в SG Експресбанк, разяснява, че като цяло аукционът е покрил първичните упования на дилърите.

През тази година България не възнамерява да излиза на интернационалните финансови пазари, а емисионният календар е релативно безпаричен, което е причина за висок интерес и ниска рентабилност. До момента страната е пласирала ДЦК на вътрешния пазар на стойност 420 млн. лева, като за цялата година оптималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец, е 1.2 милиарда лева

" Огромната свободна ликвидност и падежът на емисията еврооблигации в размер на 950 млн. евро на 9 юли тази година в допълнение стимулират банките да са извънредно дейни в късия и междинния завършек на кривата (срочността) ", добавя той и разяснява, че от падежиращата така наречен Дянкова емисия към 60% държат български вложители.

" Доходностите са на рекордно ниски равнища както по вътрешните ДЦК, по този начин и по външните ни еврооблигации. Политическата непоклатимост и устойчивата фискална позиция в допълнение понижават рисковата награда, която вложителите изискват, с цел да имат български облигации ", добавя Търпанов.

Подобно е мнението и на икономистите от Уникредит Булбанк. " Българските евробондове не престават да се показват по-добре от книжата на останалите страни в Централна и Източна Европа, изключително в дългия завършек на кривата на доходността ", показват в своя финален стопански разбор от икономическия отдел на банката. Според тях комбинацията от двойни остатъци (по настоящата сметка и бюджета) и лимитирано предложение на интернационалните пазари " сътвориха стойност в оскъдността, която поддържа цените на българските бумаги. В допълнение, вероятността по рейтинга в непозната валута беше нараснала неотдавна от двете интернационалните рейтингови организации S&P и Fitch, а упованията на икономистите на банката са, " че страната е на път към повишение на самия рейтинг в идващите 12 месеца ".

Политиката на ЕЦБ също оказва помощ

" Доходностите на бенчмарковите немски бундове също са в долния края на обхвата от началото на годината, откакто нападателната парична политика на ЕЦБ към момента не може да приближи инфлацията в еврозоната до мечтаните здравословни равнища ", споделя Търпанов.
От финансовото министерство разясняват, че спредът по отношение на немските федерални облигации в този сегмент е 59 базисни пункта, което също е рекордно ниско равнище.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР