През тази година 33.8% от фирмите използват различни видове социални

...
През тази година 33.8% от фирмите използват различни видове социални
Коментари Харесай

Една трета от фирмите използват социални мрежи, за да наемат служители

През тази година 33.8% от компаниите употребяват разнообразни типове обществени медии, с цел да развиват активността си и да уголемяват своето наличие в интернет. Това демонстрират данните на Национален статистически институт от извършено проучване измежду бизнеса. Най-популярни са Фейсбук, LinkedIn, Xing, Yammer, Probook.bg и други, в които 33.2% от фирмите поддържат собствен профил.

Общо 73.9% от тях употребяват профила си за възстановяване на имиджа или за рекламиране на продуктите си. 62.7% го употребяват с цел да получават противоположна връзка от клиентите си, а 32.8% - за наемане на чиновници. Общо 29.5% от компаниите споделят, че употребяват профилите за контакти и съдействие с техни сътрудници.

Всяка трета компания (36.5%) употребява приложения като Skype, WhatsApp, Facetime, Viber

за гласови или видеоразговори през интернет за служебни цели, а 46.4% дават на чиновниците си портативни устройства, които разполагат с мобилна интернет връзка, сочат още данните.

Относителният дял на заетите в предприятията, които употребяват компютър всекидневно за осъществяване на служебните си отговорности, е 32.1%, а на 28.7% от работещите е обезпечен достъп до интернет. Заетите, които употребяват портативни устройства с мобилна интернет връзка за служебни цели, са 11.4%.

Едва 10.9% от бизнеса продава артикули и услуги онлайн,

а осъщественият оборот от електронна търговия възлиза на 4.5% от общия им оборот. Относителният дял на тези, които реализират уебпродажби, е 10%, а на тези употребяващи известия от вид EDI (електронен продан на данни) - 1.5%.

За десетгодишен интервал относителният дял на предприятията, които продават артикули и услуги посредством електронна търговия, се е нараснал близо три пъти.

Почти в 100 % от предприятията има интернет, а високоскоростният, благонадежден и непрестанен интернет достъп е съществена нужда за предприятията и 93.7% от тях имат непрекъснат достъп до световната мрежа. За връзка с интернет предприятията главно употребяват DSL или различен тип закрепена технология (80.5%), като при 64.8% от тях скоростта на най-бързата закрепена връзка е по-висока от 30 Mbps.

По данните

п оловината от компаниите (50.7%) разполагат със личен уеб страница,

като 12.6% показват, че употребяват информация за държанието на посетителите на уеб страницата (брой кликвания, обсъждани детайли, дълготрайност на сесията и др.) за реклама или възстановяване на потребителската задоволеност. На уеб страницата си 79.1% от компаниите дават информация за предлаганите артикули или услуги; дават връзка или отпратка към профила си в обществена медия - 34.5%; опция за онлайн поръчки или резервации на артикули или услуги - 26.3%.

Всяко пето дружество (20.1%) има заети, чиято съществена работа е да създават, ръководят или поддържат осведомителни системи или софтуерни приложения. През миналата 2018 година 10% от предприятията са наели или са се пробвали да наемат експерти в тази област, като 41.6% от тях са изпитали компликации при намирането на подобаващи фрагменти.

За да покачват квалификацията на чиновниците си, 10.1% от работодателите обезпечават образование в региона на информационнните технологи.

Данните от проучването демонстрират, че 85% от компаниите ползват

разнообразни ограничения за осведомителна сигурност,

като измежду най-разпространените са поддържане на обновен програмен продукт (74.1%), засвидетелствуване посредством сигурна ключова дума (72.3%), надзор на достъпа до мрежата на предприятието (51.1%) и архивиране на данните на настрана място - 50.7%.

През миналата календарна година

6.3% от компаниите са срещали проблеми заради произшествия, свързани със сигурността,

като при 12.6% тези произшествия са довели до недостижимост на осведомителни услуги, а при 7.5% са били унищожени или развалени данни. Едва 2.8% от компаниите имат застраховка против такива произшествия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР