През Средновековието французите вероятно са пили вино, направено от грозде,

...
През Средновековието французите вероятно са пили вино, направено от грозде,
Коментари Харесай

Гроздето и виното - пазители на историята

През Средновековието французите евентуално са пили вино, направено от грозде, идентично на това, което се отглежда и в наши дни. ДНК от антични гроздови зърна разкри лозата, от която се създава локално вино, и която се отглежда през последните 900 години, написа БГНЕС по информация на BBC.
Древните зърна грозде са открити при археологически разкопки. Откритието демонстрира, че римляните са отглеждали лозови масиви преди 2000 години. Те може би са култивирали виновност, които са близки по усет до днешните Pinot Noir и Syrah, настояват учените.
От дълго време се допуска, че някои типове грозде, употребявани в модерното винопроизводство, са идентични с растения, отглеждани преди стотици години. Лозите се развъждат посредством взимане на резници, позволявайки на гроздето зад изключително вкусни виновност да се предава на поколенията.
Сега учени са съумели да сравнят ДНК-то от 28 гроздови зърна от Желязната епоха, Римската ера и Средновековието – открити при няколко археологически обекта в разнообразни елементи на Франция, с генетичната база на актуалните лозови насаждения.
" Открихме, че средновековните гроздови зърна от Централна Франция, съответстват изцяло със Sauvignon Blanc ", съобщи лекар Нейтън Уелс от Университета в Йорк. " Този тип грозде се отглежда в модерна Франция и има директна връзка с лози от преди 900 години, което значи, че хората са го отглеждали през цялото това време ", добавя ученият.
Sauvignon Blanc е тип бяло винено грозде с характерен зелен цвят на кожичката на зърната си. То може да се откри в департамента Жура в района Бургундия-Франш Конте, Източна Франция, както и в елементи на Централна Европа.
Грозде, отглеждано от римляните, които са известни с положителните си знания при производството на вино, също e билo анализиранo.
Учените са разкрили доста близко роднинство на древноримските зърна грозде с два значими модерни типа гроздови насаждения, употребявани при производството на висококачествено вино, в това число Syrah и Pinot Noir.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР