През социалната изолация и стоенето вкъщи по време на епидемията

...
През социалната изолация и стоенето вкъщи по време на епидемията
Коментари Харесай

Брайлова печатница повече от 50 години помага на незрящи да четат

През обществената изолираност и стоенето у дома по време на епидемията по-лесно се минава провиснал на дивана с обичаната книга в ръка. Това обаче е доста мъчно за една група хора – незрящите, които са измежду нас и имат потребност от поддръжка. За наслада на помощ идва Брайловата писменост, която оказва помощ на всички хора с повредено зрение да се допрян до книгите.

В едно от предприятията на Съюза на слепите, преди повече от 50 години, стартира да действа специфична брайлова печатница. Днес тя е единствената печатница у нас, която приспособява и отпечатва учебници на брайл, съпроводени даже с илюстрации и чертежи.

„ Много хора, изключително по-възрастните, не могат да работят с компютър. За тях брайлът е доста значим ”, показа пред БГНЕС Татяна Нестерова, която сама ръководи целия развой.

Тя приготвя за щемпел общо 7 списания, от които с максимален тираж е „ Зари ”, издание на Съюза на слепите в България. Много хора с нарушено зрение у нас имат постоянни абонаменти за разнообразни спортни, научни и детски издания, които им се изпращат по пощата.

За задачата се употребява специфична хартия с избрана дебелина.

Печатницата издава още художествена литература, речници, справочна литература и доста други. Предлага даже и направа на визитки, табели с надписи, както и предпечатна подготовка за брайлови надписи на опаковки, измежду които такива на медикаменти. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР