През следващото денонощие въздушната маса над страната ще е неустойчива.

...
През следващото денонощие въздушната маса над страната ще е неустойчива.
Коментари Харесай

Опасно време в началото на седмицата: Дъжд, гръмотевици и градушки

През идващото денонощие въздушната маса над страната ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. През нощта в Западна и Централна България, а на следващия ден (24 юни) в по-голямата част от страната ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. На места в Западна и Централна България явленията ще са интензивни, покачва се и вероятността за градушки.

Жълт код за рисково време е разгласен за 19 области. Това сочи информация на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Предупреждението е в действие за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София-град, София област, Благоевград, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Габрово и Русе. В тези области ще се развива забележителна купесто-дъждовна облачност, ще има превалявания и гръмотевични стихии. Има условия и за градушки. Сумарни количества дъжд за денонощието тук-там до 30 – 35 л/кв. м, локално и повече.

Вятърът ще е североизточен, в източната половина от страната - до сдържан. Температурите краткотрайно ще се намалят и преобладаващите оптимални ще бъдат сред 26-31 градуса. Атмосферното налягане едва ще се увеличи. Ще бъде близо до междинното за юни.

По Черноморието ще бъде най-вече слънчево с краткотрайни нараствания на облачността. На места в северните региони след обяд ще превали. Ще духа слаб североизточен вятър. Максимални температури 29-32 градуса. Температурата на морската вода е 25-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има превалявания, съпроводени с гръмотевици. Ще духа слаб до сдържан вятър от източната четвърт. Максимална температура на 1200 метра към 22 градус, на 2000 метра - към 15 градуса.

И във вторник ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, тук-там ще са интензивни, вероятни са и градушки. Вятърът ще е североизточен, в източната половина от страната - до сдържан.

И в сряда ще има превалявания, на повече места в Стара планина и Южна България. На север преваляванията ще спрат. Дневните температури в по-голямата част от страната ще са сред 27 и 32 градуса. /НИМХ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР