През следващия месец трябва да бъдат готови първите 11 километра

...
През следващия месец трябва да бъдат готови първите 11 километра
Коментари Харесай

Петкова: Първите 11 км от новото трасе по газопровода Балкански поток ще са готови следващия месец


През идващия месец би трябвало да бъдат подготвени първите 11 километра от новото трасе от разширението на газотранспортната инфраструктура в посока Сърбия, в частност по газопровода „ Балкански поток “ (все още се употребява и названието „ Турски поток “). Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в утринния блок на телевизия Би Ти Ви.

" По трасето се работи, първите 11 км - входната точка от турската граница, се построяват от " Булгартрансгаз " и би трябвало да са подготвени през идващия месец, сподели Петкова “ като изясни, че след тази права има готово трасе от 140 км и след това ще стартира по-нататъшното строителство към Сърбия. „ До 2020 година би трябвало да са подготвени първите 308 км “, сподели министъра. В коментар на изказвания, че в случай че страната ни не е подготвена ще има наказания, министърът изясни, че това не е по този начин. „ Няма планувани наказания, които България би трябвало да заплати поради забавянето на плана “, безапелационна бе Петкова, като изясни първо, че има справедливи аргументи за забавянето, а също и че българският сектор е част от общото трасе със Сърбия и Унгария.

Министър Теменужка Петкова за следващ път изясни, че с построяването на газопровода до сръбската граница приходите от директни такси ще се покачат и ще са повече от тези, които се получават по Трансбалканския газопровод, който ще остане празен след цялостното пренасочване на газовите потоци по трасето на „ Турски поток “ (за Турция). „ В момента " Булгартрансгаз " получава към 200 млн. лева До 2020 година тези доходи ще доближат до 420 млн., направи сметка Петкова, като опълчи на тях предстоящите над 9 милиарда лева доходи през идващите 20 години. Страната ни ще даде 1 милиарда и 102 млн. лева и ще получи 9 милиарда, пресметна от своя страна водещият.

В коментарd си обаче министърът на енергетиката бе безапелационна, че „ На никого нищо не подаряваме, а отстояваме националния си интерес “.

В отговор на запитване за АЕЦ „ Белене “ Теменужка Петкова изясни отново, че има 13 заявки за присъединяване в процедурата за стратегически реализатор. Държавата ще взе участие като съакционер в плана за АЕЦ „ Белене “, сподели министърът, повтаряйки за следващ път, че става въпрос за присъединяване от порядъка на 3 млрд.лв., платени до момента от страната ни по разнообразни елементи от плана, в това число площадка, лицензии, съоръжение и прочие

В началото на октомври се чака АЯР да издаде лицензи за продължение на работата на 6-ти енергиен блок, сподели още Петкова. Тя напомни, че през 2017 година тази процедура бе осъществена и за 5-ти блок на атомната централа.

В отговор на питането на водещия на утринния блок за музикалния клип на АЕЦ „ Козлодуй “, публикуван преди седмици в обществените мрежи, Петкова сподели, че екипът е взел участие в съветската самодейност на " Росатом " " Песен на нуклеарните градове ". Знам, че са спазени всички условия, разноските за клипа са под праговете за Закон за обществените поръчки, тъй че той явно е коствал под 20 000 лева, сподели Петкова.

Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на съвместен интерес, съобщи при започване на изявленията министър Петкова, като посочи, че по време на провелото се 17-о съвещание на Междуправителствената комисия сред България и Русия за икономическо и научно-техническо съдействие въпросът за по този начин наречения шпионски скандал не е бил повдиган.

„ По време на съвещанието бяха разисквани безусловно всички въпроси от двустранен интерес. По никакъв метод тези събития не са повлияли на нашите връзки. “, уточни тя.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР