През следващите три месеца трябва да свършим няколко неща -

...
През следващите три месеца трябва да свършим няколко неща -
Коментари Харесай

Йорданова: До 3 м. реформа на КПКОНПИ, закриване на спецправосъдието и ограничаване на правомощията на Гешев |

" През идващите три месеца би трябвало да свършим няколко неща - промяна на КПКОНПИ, закриване на профилираните съдилища и профилираната прокуратура, подсилване на съдийското самоуправление и смяна в пълномощията и функционалностите на Висш съдебен съвет, ограничение на пълномощията на основния прокурор, както и въвеждане на механизъм за обжалване на отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства. "

Това съобщи пред " Свободна Европа " новоизбраният правосъден министър Надежда Йорданова.

" Времето за радикална правосъдна промяна от дълго време е пристигнало ", бе безапелационна тя и посочи, че в този момент е обнадеждена, че реформата най-сетне ще се случи, тъй като има парламентарно болшинство.

Йорданова съобщи, че позицията на Демократична България за КПКОНПИ се е трансформирала, с цел да се срещне с тази на Политическа партия. Тя изясни, че задачата е антикорупционна комисия да не е бухалка, въпреки и да ѝ се дават проверяващи функционалности. По думите ѝ това е допустимо с даването на повече гаранции за отбрана на правата на засегнатите лица.

Правосъдният министър разяснява, че с тази промяна ще бъде съкратен срокът от подаване на сигнал до привършване на досъдебното произвеждане.

Сотир Цацаров може да бъде предварително отхвърлен от КПКОНПИ в случай че бъде основана антикорупционна комисия, която да събере доказателства за непозволени дейности, осъществени от ръководителя на КПКОНПИ и някогашен основен прокурор, сподели тя и добави:

" Има данни за нарушение на неговите пълномощия. "

" Гешев носи персонална отговорност за неналичието на следствие по доста случаи ", съобщи тя и уточни фотосите с кюлчетата, записите, на които се допуска, че приказва Бойко Борисов, Булгартабак и пристанището на Ахмед Доган.

Йорданова посочи още, че една от големите рецензии към българския План за възобновяване и резистентност е обвързвана точно с фигурата на основния прокурор.

" Истинското лекарство " за ограничението на пълномощията на Гешев е конституционната промяна, съобщи министърът и добави, че има други благоприятни условия, постижими с нормално болшинство в Народно събрание.

Йорданова съобщи, че основният прокурор може да бъде отхвърлен с решение на Висш съдебен съвет и съобщи, че даже и в случай че съставът на Висш съдебен съвет не бъде заменен, то мандатът на членовете му изтича в края на идната година (октомври 2022 година).

Правосъдният министър обаче съобщи, че чака основният прокурор да бъде заменен по-рано от тази дата.

Тя съобщи, че след коледната почивка законопроектът за закриване на спецправосъдието влиза в Народно събрание.

Йорданова сподели още, че дебатът за конституционна промяна ще стартира напролет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР