През следващите три до четири години за автомобилната индустрия в

...
През следващите три до четири години за автомобилната индустрия в
Коментари Харесай

Невероятно, но факт: Търсят 45 000 работници за автоиндустрията в България

През идващите три до четири години за автомобилната промишленост в България ще са нужни още най-малко 45 000 работни места, сподели на конгрес Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на " Аутомотив Клъстер България ".

По думите му най-хубавите образци за дуално обучение сега са в автомобилната промишленост, където има най-вече възпитаници. Развива се и партньорството с техническите университети в страната, посочи Станиславов на полемика " Да! На българското автомобилостроене ", написа Българска телеграфна агенция.

Освен работна ръка, този бранш ще се нуждае от доста огромни индустриални зони, добави той и посочи, че организацията е инициирала основаването на три нови зони в Бургас, София и Видин, където има професионална гимназия с опция за дуално отраслово образование.

Ще имаме потребност от партньорство с държавното управление, тъй като огромните автомобилни снабдители от първо равнище и производители, които ще дойдат в България, ще имат потребност от обилни тласъци, обърна се изпълнителният шеф на " Аутомотив Клъстер България " към представителите на изпълнителната власт.

Той цитира данни, съгласно които преди шест години, когато е основан клъстерът, секторът е създавал под 1 на 100 от Брутният вътрешен продукт, заети са били под 9000 души, а фирмите - под 30. Сега автомобилната промишленост основава над 5 на 100 от Брутният вътрешен продукт, заетите са над 47 000, а фирмите към този момент са над 170, а оборотът, генериран от тях, е над 2,5 милиарда лв..

Заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов заяви, че скоро ще се обезпечи финансов запас за индустриалната зона в Стара Загора. По плановете за огромни зони към София и Бургас също се работи, както и за привличане на вложител от висок клас - производител на коли в България, сподели заместник-министърът.

От 2005 година до момента са сертифицирани 21 плана с 13 000 работни места на обща стойност близо един милиарда лв., само че развиването на тази промишленост е най-динамично през последните години, посочи Лъчезар Борисов и заяви, че от началото на 2016 година досега има 11 плана с над 8200 работни места на стойност близо 300 млн. лв.. Тези планове са в развой на осъществяване и част от фирмите към момента не са назначили чиновници, което значи, че през идващите години ще има търсене на фрагменти, добави той.

По данни към май 2015 година има растеж от 37 % на показателя на промишленото произвеждане и растеж от 45 % на оборотите в бранша, посочи заместник-министърът. Износът на бранша е 4 % от целия износ и той основава 4 - 5 % от добавената стойност в промишлеността.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова заяви на форума, че в специалностите, свързани с автомобилния превоз, се образоват 10 263 младежи 9 - 12 клас.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР