През следващите три до четири години за автомобилната индустрия в

През следващите три до четири години за автомобилната индустрия в ...

Експерти очакват още 45 хил. работни места в автоиндустрията до 2022 г..През следващите три до четири години за автомобилната индустрия в България ще са нужни още поне 45 000 работни места, каза на дискусия по темата изпълнителният директор на "Аутомотив Клъстер България" Любомир Станиславов, цитиран от БТА.

В момента по думите му най-добрите примери за дуално образование са в автомобилната индустрия, където има най-много ученици. Развива се и партньорството с техническите университети в страната.

Освен работна ръка, този сектор ще се нуждае от много големи индустриални зони, допълни той и изтъкна, че организацията е инициирала създаването на три нови зони в Бургас, София и Видин, където има професионална гимназия с възможност за дуално ресорно обучение.

Ще имаме нужда от партньорство с правителството, защото големите автомобилни доставчици от първо ниво и производители, които ще дойдат в България, ще имат нужда от значителни стимули, понякога, такива, които излизат извън традиционните мерки, обърна се изпълнителният директор на "Аутомотив Клъстер България" към представителите на изпълнителната власт, участващи във форума.

По думите му те имат интерес към България и е въпрос на мениджмънт за овладяването му и голяма част от компаниите да дойдат в България.

Според изнесени от него данни преди шест години, когато е учреден клъстерът, секторът е създавал под 1 на сто от БВП, заети са били под 9000 души, а компаниите - под 30. Сега автомобилната индустрия създава над 5 на сто от БВП, заетите са над 47 000, компаниите вече са над 170, а оборотът им е над 2.5 млрд. лв. Станиславов отчете, че индустрията се развива по-бързо, отколкото мерките, които се предприемат в нейна подкрепа.

Източник: dnevnik.bg