През следващите седмици се очаква броят на заразените от коронавирус

...
През следващите седмици се очаква броят на заразените от коронавирус
Коментари Харесай

Доц. Мангъров: Коронавирусът не е особено опасен! Ето защо

През идващите седмици се чака броят на инфектираните от ковид да се усилят, предвижда Атанас Мангъров, шеф на детското поделение в Инфекциозна болница, в ефира на bTV.

Според него всеки потвърден случай зарязява най-малко още трима и в границите на две седмици от един инфектиран се появяват 40 нови случая. Утопия е, че страната може да спре изцяло тази зараза, коментра той. Симптомите на ковид не се разграничават от тези на грипа. Според Мангъров, колкото съумяваме да се оправим с грипа, токова ще успеем да се оправим и с ковид.

Атанас Мангъров означи това, че коронавирусът не е изключително рискова зараза.

” В 80% от случаите са леки или ги няма. В към 15% от случаите има признаци, които са идентични с тези на грипа, който сега се вихри. Не всички, които се разболеят, ще умрат. Не всички, които са с този вирус, би трябвало да навлизат в болница. Ако това се направи, лечебните заведения доста скоро ще се препълнят и лекарите ще се заразят. Тогава няма да има къда да се натанят тежко болните и няма да има кой да ги лекува ”, изясни Мангъров.

Системата би изпушила за седмица, в случай че всички, които са потвърдени, че са болни от ковид се хоспитализират.

“Със сигурност ще има хора, които ще загинат. Това ще бъдат най-много възрастните хора. Именно те са тези, които би трябвало да бъдат защитавани, тъй като са най-уязвими ”, добави Мангъров.

“Двата случая у нас не дават отговор на профила на хора, които се очакваше да имат ковид. Те не са ходили в Китай или Италия, нито са имали изключително доста обществени контакти. За да се зарязат, явно към тях има други хора, които са инфектирани. Те най-вероятно не са били с тежки признаци, които да постановат да влязат в болница. Те са считали, че имат грип ”, добави Атанас Мангъров.

Той счита, че в случай че се разширят критериите, по които се изследват болните за ковид, е доста евентуално да излязат и други случаи.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР