През следващите седмици съвместно с експерти и социални партньори ще

...
През следващите седмици съвместно с експерти и социални партньори ще
Коментари Харесай

Министър Цоков: Ще бъде разработена рамка за прилагане на изкуствения интелект в училищата

През идващите седмици взаимно с специалисти и обществени сътрудници ще бъде създадена рамка за използването на изкуствения разсъдък (ИИ) в учебното обучение, която да очертае границите на потреблението му, сподели през днешния ден пред публицисти във Варна министърът на образованието Галин Цоков. Според него ИИ няма по какъв начин да размени учителя. В Образование 5.0 наред с изкуствения разсъдък е доста значимо развиването на личностните характерности на децата, на общественото и прочувственото им развиване, сподели още министърът. И добави занапред ще се трансформира ролята на учителя и той към този момент ще бъде подстрекател и водач в класната стая, предава Българска телеграфна агенция. 

На въпрос за концепцията за проучване на българския език като непознат Цоков бе безапелационен, че по тематиката има публична позиция на МОН, която той напълно поддържа и до момента в който е министър няма да допусне сходно нещо. Той добави, че не е осведомен към момента с концепциите на работната комисия и чака отчетът й да излезе след 11 септември.

Министърът разяснява още, че се надгражда националната електронна осведомителна система, обвързвана с предучилищното и учебно обучение. По думите му следва да бъде направена инспекция по какъв начин действа тя и при съществуване на проблематични детайли, те да бъдат оправяни.

По мотив концепцията за въвеждане на оценка за дисциплинираност в учебните заведения министърът уточни, че този въпрос също би трябвало да бъде разискван с специалисти и обществените сътрудници. Той изрази персонална позиция, че е за развиване на позитивната просветителна среда, която допуска по-голяма интензивност и автономия на ученика.

Във Варна министър Цоков взе участие в третия интернационален учебен конгрес за новаторска просветителна среда, проведена от Община Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР