През следващите пет години Япония ще увеличи разходите си за

...
През следващите пет години Япония ще увеличи разходите си за
Коментари Харесай

Япония увеличава военния си бюджет, за да противодейства на Китай и Русия в Далечния изток

През идващите пет години Япония ще усили разноските си за закупуване на усъвършенствани изтребители, употребяващи технология "стелт ", ракети с огромен обхват и други технологии, които да ѝ разрешат да поддържа силите на Съединени американски щати, изправени пред китайската войска в западната част на Тихия океан, предадоха международните организации, като цитират два нови документа на държавното управление.

Плановете демонстрират ясно упоритостите на Токио да стане районна мощ в миг, когато усилването на китайската войска и възхода на Русия оказват напън върху Япония. "САЩ остават най-могъщата страна в света, само че се появяват национални съперничества и ние признаваме смисъла на стратегическата конкуренция с Китай и Русия, които провокират районния ред ", се споделя в представен от Ройтерс документ, очертаващ отбранителната стратегия за идващите 10 години, който беше утвърден през днешния ден от държавното управление на Шиндзо Абе.

Япония възнамерява да закупи 45 изтребителя Ф-35, употребяващи технологията "стелт ", на стойност към 4 милиарда $, в допълнение към към този момент поръчаните 42 изтребителя. 18 от новите самолети ще имат опция за политане от къса писта и отвесно кацане. Япония възнамерява през идващите пет години да похарчи 25,5 трилиона йени (224,7 милиарда долара) за военна техника, с 6,4 на 100 повече, в сравнение с предходния проект. Съкращаването на разноските ще обезпечи още 2 трилиона йени за закупуване на военна техника, се споделя в единия от документите.

Плановете плануват и преоборудване на транспортен съд, пренасящ хеликоптери в самолетоносач, носещ "стелт " изтребители Ф-35.

Според представители на японското отбранително ведомство страната има потребност от по-добри сили за въздържане, възстановяване на противоракетната защита и бойни самолети, с цел да се оправи с евентуалните закани на фона на напрежението в района.

Критиците на тези проекти считат, че притежанието на самолетоносач ще даде на Япония опция да нанася удари, в нарушаване на пацифистката конституция на страната, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР