През следващите пет години Кристалина Георгиева ще бъде един от

...
През следващите пет години Кристалина Георгиева ще бъде един от
Коментари Харесай

Новият властелин на МВФ

През идващите пет години Кристалина Георгиева ще бъде един от факторите за намиране на правилните решения за превъзмогването на световните стопански проблеми

Георгиева поема управлението в миг на закъснение на световната стопанска система, комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай и неразбираем излаз от Brexit. " Огромна е отговорността да бъдеш отпред на МВФ в миг, когато международният стопански напредък продължава да разочарова, напрежението в търговията продължава, а дългът е на исторически високи равнища. "

Това изречение от изказването на новия ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева незабавно след избора й на поста през предходната седмица маркира големите провокации пред 66-годишната българска икономистка. Тя стана първият началник на фонда от страна с разрастваща се стопанска система и първият от избавена от фонда страна (през 1997 година МВФ отпусна 800 млн. $ заем с изискването за въвеждане на валутен ръб, откакто България беше изпаднала в тежка икономическа и валутна криза).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Втората жена отпред на фонда след Кристин Лагард (която ще поеме Европейската централна банка от Марио Драги) до момента беше номер две в йерархията на Световната банка. Петгодишният мандат на Георгиева стартира на 1 октомври. Тя ще управлява в сложен миг значимата интернационална финансова институция, в която членуват 189 страни.

Проблемите не чакат

Новият ръководещ шеф на МВФ е наясно, че ще се сблъска с ред провокации. Георгиева предизвести, че способността на света да се оправи с световния стопански спад " скоро може да бъде тествана " - през тази година стопанските системи на Съединени американски щати, еврозоната и Китай се забавят, а прогнозите за следващата година не са по-добри. Веднага след избора тя даде обещание, че неин главен приоритет ще бъде да се помогне на страните да понижат до най-малко риска от рецесии и да се приготвят за справяне с тях.

Като в това време няма да изпуска от взор дълготрайната цел на фонда - да поддържа постоянни парични, фискални и структурни политики за създаване на по-силни стопански системи и възстановяване на живота.

Първа задача: Аржентина

Мандатът на Георгиева стартира с към този момент разрастваща се рецесия в един от най-честите клиенти на фонда. МВФ се бори да избави съглашението с Аржентина за 57 милиарда $ – то е най-голямото в историята на фонда, само че е застрашено да бъде торпилирано от предстоящата победа на популисткия претендент на президентските избори в страната в края на месеца, отбелязва Financial Times.

Поражението на президента Маурисио Макри на първичните избори през август отприщи валутна рецесия, която накара държавното управление да разгласи финансов надзор, въпреки и в относително мека форма. От друга страна, претендентът за президент Алберто Фернандес, който завоюва вота, към момента не е показал икономическа стратегия, нито кой ще управлява икономическия му екип, макар че към този момент прикани за преразглеждане на договорката с МВФ. В момента вложителите дефинират като 95% вероятността Аржентина да не извърши съглашението си с фонда през идващите пет години.

Кризата в Аржентина прави по-сериозни изгледите МВФ да би трябвало да предоговори или размени съществуващата стратегия. Въпреки че фондът отбрани своя метод, критиците сложиха под въпрос както мащаба на заема, по този начин и неспособността на институцията да получи по-широка поддръжка измежду аржентинската общност.

В изявление за Bloomberg досегашният краткотраен ръководещ шеф на фонда Дейвид Липтън съобщи, че " нашата работа в тази конюнктура е да им помогнем да преминат през този интервал, да им дадем препоръки, да работим за вероятно обновяване на финансовата връзка с тях, която може би би трябвало да изчака известно време. " Той дефинира обстановката в Аржентина като " извънредно комплицирана ", само че отбелязва, че последните ограничения на държавното управление " успокоиха пазарите ".

Изявлението на Липтън е най-ясният знак, че рекордното съглашение на МВФ с Аржентина към този момент е замразено, в това число изплащането на транша от 5.4 милиарда $. Фондът ще изчака резултатите от вота през октомври и какви ще са политиките на идващото държавно управление.

Липтън, който се срещна с Макри, министъра на стопанската система и президента на централната банка в Ню Йорк през предходната седмица, съобщи, че МВФ ще работи с всеки, който завоюва президентските избори на 27 октомври. Представители на държавното управление в Буенос Айрес са имали среща и с Кристалина Георгиева, като в изказване министерството на стопанската система цитира Георгиева, която счита Аржентина за " главен приоритет " за фонда.

В допълнение към Аржентина вниманието на новия шеф ще бъде ориентирано към Украйна и Пакистан, други две страни, които постоянно прибягват до помощта на фонда, само че до момента не са съумели да стабилизират изцяло своите стопански системи. С ново държавно управление в Киев Украйна се надява да подпише съглашение с МВФ за нови заеми по-късно тази година. След месеци договаряния Пакистан през юли обезпечи нова кредитно съглашение - макар опасенията на Съединени американски щати, че парите могат да бъдат употребявани за погасяване на дълг към Китай - само че има подозрения дали програмата ще успее.

Сблъсъкът Съединени американски щати - Китай и забавянето на стопанската система

Сред провокациите, очакващи Георгиева, е и възможен неуспех на комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай. Тя ще има сложната задача да балансира сред Вашингтон и Пекин в продължаващата втора година комерсиална война сред двете най-големи международни стопански системи.

Кристин Лагард имаше постоянни връзки както с американския президент Доналд Тръмп, по този начин и с китайското управление, Кристалина Георгиева - също. Но МВФ все пак рискува да попадне в центъра на събитията, в случай че Съединени американски щати или Китай възразят против анализите на фонда, оспорват главните му констатации или се опълчват на избавителни стратегии.

Видимият резултат от конфликта сред Вашингтон и Пекин е забавянето на световната стопанска система, което оказва по-голям напън върху МВФ като заемодател от последна инстанция в света. Според прогнозите на фонда, които бяха неведнъж ревизирани надолу, се чака международният Брутният вътрешен продукт да нарасне с 3.2% през тази година спрямо 3.8% през 2017 година и 3.6% през 2018 година Тази наклонност на намаление на растежа усилва риска повече страни да би трябвало да потърсят поддръжка от МВФ.

Ще бъде ли задоволително финансирането

Което води до въпроса ще бъдат ли задоволителни средствата на фонда. Важна задача за новия шеф ще бъде завършване на контрактуваното от Кристин Лагард възобновяване на заемното съглашение на МВФ със Съединени американски щати. Благодарение на него финансовите запаси на фонда ще се запазят на 1 трлн. $. Но мнозина специалисти от МВФ не считат, че това е задоволително поради търсенето, което може да се окаже много огромно при нова криза или финансова рецесия.

Financial Times обръща внимание на опцията Кристалина Георгиева да се опита да реализира това, което Лагард не съумя да обезпечи: непрекъснато нарастване на финансирането в подмяна на промени в ръководството, които биха дали повече власт на огромните разрастващи се пазарни стопански системи. Подобен ход обаче най-вероятно няма да се хареса нито на Съединени американски щати, нито на Европейски Съюз.

По-широк фокус

Множество наблюдаващи считат, че Кристалина Георгиева евентуално ще схване метод, сходен на този на Кристин Лагард, при ръководството на МВФ, в това число разширението на фокуса върху въпроси, които до момента не са били считани за съществени за финансовата непоклатимост.

" Ние... имаме вяра, че тя ще бъде мощен глас в битката против неравенството и покровител за дейности в региона на климата и равенството сред половете ", споделя за Financial Times Надя Даар, началник на офиса във Вашингтон на английската неправителствена организация Oxfam. " Тези въпроси, които оказват мощно въздействие върху растежа, стабилността и бедността, изискват мощно политическо водачество от МВФ в този момент повече от всеки път. "

Предвид активността й в Световната банка и персоналната й история се чака Георгиева да бъде добре осведомена с финансовите проблеми в разрастващите се стопански системи и да може добре да напасва инструментите на фонда към характерните потребности на обособените страни. В единия от мандатите си като еврокомисар тя отговаряше за филантропичните помощи и реакциите при рецесии.

Самата Кристалина Георгиева признава, че сега по-трудно може да се провежда групов отговор на заканите, пред които е изправен светът през днешния ден. През идващите пет години обаче тя ще бъде един от факторите за намиране на правилните решения за превъзмогването на проблемите. А досегашният опит демонстрира, че мнението на ръководещия шеф на МВФ се взема под съществено внимание. Какво е МВФ

Международният валутен фонд е основан през 1944 година в американското градче Бретън Уудс по време на следвоенна конференция, чиято цел е била да приготви нов ред за интернационалните парични потоци. Целта на фонда е да обезпечи стабилността на интернационалната парична система. След последната световна икономическа рецесия той разшири своята подготвеност и към този момент следи всички макроикономически и финансови въпроси, които засягат световната непоклатимост.

Славата му не е добра, тъй като фондът договоря кредитни съглашения с страни с стопански проблеми, а ограниченията са свързани с фрапантно стесняване на разноските от държавните управления и провеждането на непопулярни промени.

Всяка година МВФ прави обзор на секторните политики на страните членки, открива евентуални опасности и предлага ограничения на държавните управления. Освен това изготвя световни отчети, които се концентрират върху взаимосвързаността сред страните и по какъв начин икономическите опасности се популяризират в страните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР