През следващите няколко месеца големите градове в Турция са изправени

...
През следващите няколко месеца големите градове в Турция са изправени
Коментари Харесай

След 45 дни в Истанбул може да стане много страшно

През идващите няколко месеца огромните градове в Турция са изправени пред привършване на водата, като предизвестията са, че остават с по-малко от 45 дни вода за Истанбул,

Малкото количество превалявания доведоха до най-тежката суша в страната от десетилетие и оставиха мегаполиса от 17 милиона души с сериозно ниски равнища на вода, предизвести турската камара на химическите инженери.

Кметът на Анкара Мансур Яваш съобщи по-рано този месец, че столицата има още 110 дни водни ресурси в язовири и резервоари.

Измир и Бурса, идващите два най-големи града в Турция, също се борят с опразващи се водоеми, които са цялостни надлежно с към 36% и 24%, а земеделските производители в регионите за произвеждане на пшеница като равнината Коня и провинция Одрин на границата с Гърция и България предизвестяват за слаба годишна продукция.

Острата липса на превалявания през втората половина на 2020 година – наближаваща 50% на годишна база за ноември – накара дирекцията по религиозните въпроси да инструктира имами и техните общини да се молят за дъжд предишния месец.

Турция е страна с „ водно напрежение “, с едвам 1346 кубически метра вода на глава от популацията годишно и се е сблъсквала с няколко суши от 80-те години на предишния век заради композиция от растеж на популацията, индустриализация, разгръщане на градовете и климатичните промени.

„ Вместо да се концентрира върху ограничения за поддържане на търсенето на вода под надзор, Турция упорства да разшири водоснабдяването си посредством създаване на още язовири …

Турция е построила стотици язовири през последните две десетилетия “, сподели доктор Акгюн Илхан, специалист по ръководство на водите в Истанбулския Център за политики. „ Предупредителните знаци са там от десетилетия, само че на процедура не е направено доста. “

Турция от дълго време дава приоритет на икономическия напредък пред опазването на околната среда и остава единствената страна от Г-20, с изключение на Съединени американски щати, която към момента не е утвърдила съглашението от Париж от 2015 година

„ Всички знаят, че водните басейни би трябвало да бъдат непокътнати, изключително за тези епизоди на суша, които стават все по-тежки и дълготрайни “, сподели доктор Юмит Шахин, който преподава световни климатични промени и политика в региона на околната среда в университета Сабанджи в Истанбул.

„ И въпреки всичко в Истанбул, да вземем за пример, най-жизненоважните водни басейни, последните гори и аграрни земи бяха отворени за планове за градско развиване … новото летище, новият мост на Босфора, обвързваните с него пътища и автомагистрали и плана за Истанбулски канал. Тези политики не могат да разрешат казуса със сушата в Турция. “

Екрем Имамоглу, определен през 2019 година за кмет на опозиционната партия в Истанбул, макар ожесточената опозиция от ръководещата в Турция партия „ Справедливост и развиване “ (ПСР), сподели пред „ Гардиън “, че Истанбул е бил укротен от предходни кметове на ПСР, че голямата язовирна система Мелен ще обезпечи потребностите на града от вода без емисия до 2070г.

При влизането си в служба обаче администрацията му осъзнава, че строителните проблеми ще забавят плана за няколко години.

Засега общината прикани жителите да обмислят деликатно по какъв начин да пестят вода, в това число да затварят крана, до момента в който мият зъбите или се бръснат, да изключват клапаните, подаващи се в умивалници, и да конфигурират кранове за по-ниска приложимост.

„ Водата през днешния ден не би представлявала проблем, в случай че язовирът беше деен. Но би трябвало да помислим и за необятни проблеми с изменението на климата … Ако в Мелен не вали, не можете да вземете вода и от там “, сподели Имамоглу.

В Измир локалните управляващи се приготвят против дефицит на вода, като копаят 103 нови сондажа, рециклират отпадъчни води и свеждат до най-малко загубите и течовете, като ремонтират остаряващите тръби, изясни кметът на града Тунч Сойер.

В последна сметка градовете на Турция се нуждаят от доста дъжд, неотложно, с цел да не се постанова да дават вода през идващите няколко месеца – и даже непрекъснатите превалявания през останалата част от зимата може да не са задоволителни за земеделските общности да спасят реколтата от тази година.

Сушата основава циничен кръг, споделя Илхан: пониженото селскостопанско произвеждане и нарасналите цени на храните могат да доведат до повишаване на бедността и миграцията сред селските и градските региони, влошавайки съществуващия напън върху градската водна инфраструктура.

„ Турция разполага с стопански и софтуерни средства за премахване на разваления воден цикъл “, добави тя. „ Липсващият детайл е политическата воля да се подхващат тези стъпки. “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР