През следващите месеци можем да очакваме нарастване на предлагането на

...
През следващите месеци можем да очакваме нарастване на предлагането на
Коментари Харесай

Депозитите нарастват, но лихвите остават ниски

През идващите месеци можем да чакаме повишаване на предлагането на нови жилища, което е евентуален фактор за закъснение на темпа на напредък на цените на жилищата, показват от Българска народна банка.

© Цветелина Ангелова Рекордно ниските равнища на лихвите по заеми и депозити ще се задържат най-малко доникъде на 2020 година, след което едва ще се покачат. Това предвижда Българската национална банка (БНБ) в своя финален стопански обзор, като взима поради поръчките на ЕЦБ за задържане на ниските лихви в еврозоната за по-продължителен интервал от време и високия приток на пари в банковата система.

Депозитите ще порастват

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През идващите две години депозитите на семейства и компании ще продължат да се покачват, като нарастването ще е с към 7-8% годишно. В същото време делът от приходите, който семействата икономисват, ще се резервира висок - от една страна, поради несигурността в развиването на международната стопанска система и надлежно по-малко покупки, а от друга - заплатите и заетостта ще продължат да нарастват.

Ниските лихви по депозитите предизвикат някои хора да се извърнат към различни спестовни или капиталови схеми (като покупка на имот), само че съгласно централната банка неналичието на задоволително сигурна опция на банковите депозити ще ги резервира като желаната алтернатива.

Кредитите също

Ниските лихви по заемите пък ще продължат да подтикват търсенето на заеми и към 2021 година Очакванията на Българска народна банка са заемите да се усилват с към 7% годишно. Ограничаващ фактор е продължаващото погашение на заеми по програмата за саниране на държавното управление и спадът на размера на отпуснати нови заеми по нея, показва Българска народна банка.

Новите жилищни заеми през първите пет месеца от годината се резервират на равнището си от края на 2018 година Междувременно обаче Българска народна банка регистрира, че през първото тримесечие на 2019 година строителната интензивност се покачва с 10.2%, а издадените разрешителни за градеж на нови здания - с 26.6% на годишна база. " Тези процеси дават сигнали, че през идващите месеци можем да чакаме повишаване на предлагането на нови жилища, което е евентуален фактор за закъснение на темпа на напредък на цените на жилищата ", показва Българска народна банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР