През следващите години ще видим действително един многополюсен свят -

...
През следващите години ще видим действително един многополюсен свят -
Коментари Харесай

Ако Русия превземе Югоизточна Украйна, се насочва към Балканите

През идващите години ще забележим фактически един многополюсен свят - с Китай, Съединени американски щати, НАТО и Русия, без да броим новите издигащи се страни като Индия, Бразилия и т.н. Само България е на по-опасно място на Балканите. Това съобщи пред " 24 часа " проф. Иван Илчев, два пъти ректор на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

По думите му неутралитетът е условна дума и той се почита, докато избрани сили имат интерес от него. Когато Великите сили нямат интерес от него, те го прекрачват.

Има страни, които стопански се развиват доста бързо през последните десетилетия - да вземем за пример тези в групировката БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка - б.р.), даде образец той. Но остава отворен въпросът до каква степен те имат политически упоритости, които надвишават личните им граници. Индия да вземем за пример най-много се интересува от локалните си спорове с Пакистан и Бангладеш, ненапълно с Китай, а Бразилия към този миг не е посочила, че се интересува от спорове отвън нейните граници, сподели проф. Илчев.

Той изясни, че не вижда някакъв откровен съюз сред балканските страни. Но те нямат и друга опция, с изключение на да играят ролята на буфер, тъй като нямат нито силите, нито ресурсите, нито войска, която да им разреши да играят една относително по-постоянна роля. Балканите нямат и друга опция, с изключение на да играят ролята на буфер, защото нямат особени естествени запаси, нито многочислено население, а от няколко десетилетия насам нямат такова стратегическо значение, каквото са имали през XIX в. и първата половина на XX в.

Той даде образец с ползите на Турция към Босна и Херцеговина заради многочисленото мюсюлманско население там. " Няма какво тъкмо да търси Турция на Балканите, за нея по-интересни са районите в предния изток и Закавказието. От кого да вземем за пример е застрашена Албания? Тя се намира на такова място, че към нея има страни с нейния размер или не доста по-големи от нея. А резидентното население на Северна Македония е някъде 1,5 милиона - т.е. малко по-голямо от популацията на София ", изясни проф. Илчев.

По думите му само България е на малко по-опасно място на Балканите. Той се притеснява, че действат остарели комплекси на имперско опълчване, които се трансформират в американско-руско противопоставяне в Централните Балкани. В този миг експонентът на съветско въздействие там явно е Сърбия - както е било в историята от към 200 години насам.

" Лошият сюжет за Балканите ще бъде ако съветските войски съумеят да завладяват цяла Югоизточна Украйна и се насочат към Одеса. Това освен ще лиши Украйна от изход на Черно море, само че рисково ще приближи Русия към Балканите, тъй като южната граница на Украйна е по делтата на река Дунав - остаряла фантазия на съветската дипломация. Ако Русия съумее да се намести там, към този момент непосредствено ще може да се намесва и на Балканите ", счита проф. Илчев.

Той посочи, че сега 95% от информацията, която получаваме за войната, идва от украински източници. Информацията е значително изкривена и напълно естествено Украйна желае да показва събитията от своя позиция. Но ние не знаем или доста малко знаем по какъв начин се вижда тя от Москва.

Според него може да се приказва за нова Желязна завеса, която ще продължи с десетилетия до момента в който се възстановят естествените взаимоотношения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР