През следващите години ще видим действително един многополюсен свят -

...
През следващите години ще видим действително един многополюсен свят -
Коментари Харесай

Ако Русия превземе Югоизточна Украйна, се насочва към Балканите

През идващите години ще забележим фактически един многополюсен свят - с Китай, Съединени американски щати, НАТО и Русия, без да броим новите издигащи се страни като Индия, Бразилия и така нататък Само България е на по-опасно място на Балканите . Това съобщи пред " 24 часа " проф. Иван Илчев, два пъти ректор на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

По думите му неутралитетът е условна дума и той се почита, докато избрани сили имат интерес от него. Когато Великите сили нямат интерес от него, те го прекрачват.
 Отношенията сред Украйна и Унгария се обтягат
Отношенията сред Украйна и Унгария се обтягат

Министерството на външните работи също упрекна Унгария, че ускорява " възприятието за безотговорност " на Русия

Има страни, които стопански се развиват доста бързо през последните десетилетия - да вземем за пример тези в групировката БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка - б.р.), даде образец той. Но остава отворен въпросът до каква степен те имат политически упоритости, които надвишават личните им граници. Индия да вземем за пример най-много се интересува от локалните си спорове с Пакистан и Бангладеш, ненапълно с Китай , а Бразилия към този миг не е посочила, че се интересува от спорове отвън нейните граници, сподели проф. Илчев.
 Украйна моли НАТО за повече оръжия
Украйна моли НАТО за повече оръжия

Колкото повече оръжия получим и колкото по-скоро дойдат в Украйна, толкоз повече човешки животи ще бъдат избавени

Той изясни, че не вижда някакъв откровен съюз сред балканските страни. Но те нямат и друга опция, с изключение на да играят ролята на буфер, тъй като нямат нито силите, нито ресурсите, нито войска, която да им разреши да играят една относително по-постоянна роля . Балканите нямат и друга опция, с изключение на да играят ролята на буфер, тъй като нямат особени естествени запаси, нито многочислено население, а от няколко десетилетия насам нямат такова стратегическо значение, каквото са имали през XIX в. и първата половина на XX в.

Той даде образец с ползите на Турция към Босна и Херцеговина заради многочисленото мюсюлманско население там. " Няма какво тъкмо да търси Турция на Балканите, за нея по-интересни са районите в предния изток и Закавказието. От кого да вземем за пример е застрашена Албания? Тя се намира на такова място, че към нея има страни с нейния размер или не доста по-големи от нея. А резидентното население на Северна Македония е някъде 1,5 милиона - т.е. малко по-голямо от популацията на София ", изясни проф. Илчев.

По думите му с амо България е на малко по-опасно място на Балканите. Той се притеснява, че работят остарели комплекси на имперско опълчване, които се трансформират в американско-руско противопоставян е в Централните Балкани . В този миг експонентът на съветско въздействие там явно е Сърбия - както е било в историята от към 200 години насам.
 На фокус Източна Украйна - какво вършат съветските войски там?
На фокус Източна Украйна - какво вършат съветските войски там?

Тежко остава ситуацията и в региона на Мариупол

" Лошият сюжет за Балканите ще бъде в случай че съветските войски съумеят да завладяват цяла Югоизточна Украйна и се насочат към Одеса. Това освен ще лиши Украйна от изход на Черно море, само че рисково ще приближи Русия към Балканите, тъй като южната граница на Украйна е по делтата на река Дунав - остаряла фантазия на съветската дипломация. Ако Русия съумее да се намести там, към този момент непосредствено ще може да се намесва и на Балканите ", счита проф. Илчев.

Той посочи, че в този момент 95% от информацията, която получаваме за войната, идва от украински източници. Информацията е значително изкривена и напълно естествено Украйна желае да показва събитията от своя позиция . Но ние не знаем или доста малко знаем по какъв начин се вижда тя от Москва.

Според него може да се приказва за нова Желязна завеса, която ще продължи с десетилетия до момента в който се възстановят естествените взаимоотношения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР