През следващите години ще има недостиг от почти всички видове

...
През следващите години ще има недостиг от почти всички видове
Коментари Харесай

Животът изисква все по-голям микс от компетентности

През идващите години ще има дефицит от съвсем всички типове инженери.

Много повече специалности ще изискват все по-задълбочени цифрови умения.

Г-н Вълчев, след края на кандидатстудентската акция тази година още веднъж останаха рекорден брой незаети места в университетите. Как си го обяснявате?

- Не бих споделил, че приказваме за рекорден брой незаети места. А и би трябвало да обърнем внимание на това, до каква степен задачата ни е да "напълним " всички места или да насърчим избора в избрани професионални посоки. Политиката, която изпълняваме към този момент три години, е да преструктурираме приема в няколко направления - от професионални посоки във висши учебни заведения с по-ниска оценка за качество и реализация към учебни заведения с по-висока оценка; от посоки с по-малък предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда към такива с по-голям предстоящ предстоящ дефицит. За страдание, има огромно разминаване сред търсенето от страна на кандидат-студентите и потребностите на обществото и стопанската система от друга. В момента има незаети места там, където чакаме максимален или най-болезнен дефицит на експерти. Незаетите места са в естествени, природо-математически, земеделски, инженерно-технически, в педагогичен професионални посоки. В същото време е обикновено да бъде напълнен приемът в "Психология ", "Икономика, администрация и ръководство ", тъй като там сме понижили броя с и над 50% през последните три години.

Ще стимулирате ли по някакъв метод младежите да записват по-трудни и неатрактивни, само че търсени от бизнеса специалности, а освен да вземат дипломи?

- Това точно се опитваме да реализираме с преструктурирането на приема. Използваме всички принадлежности, с които разполагаме - даваме право на втора стипендия в така наречен предпочитани професионални посоки, обвързваме финансирането по посоки с търсенето на пазара на труда. Предприетите през последните години ограничения дават резултат, само че той не е задоволителен. Необходими са още ограничения. За идната година обмисляме под формата на трета стипендия да финансираме и таксите за образование в тези посоки с максимален предстоящ дефицит на фрагменти. Това са професионални посоки математика, физически науки, химически науки. На дневен ред към този момент стои и въпросът за контролиране на приема в частните висши учебни заведения, тъй като сега ние ограничаваме приема в държавните висши учебни заведения, само че остава опцията студентите да се запишат в частни.

И въпреки всичко, най-важно е да се промени самостоятелното търсене. Младите хора би трябвало да знаят, че висшето обучение дава добра реализация, в случай че е обвързвано с придобиване на познания и умения и с потребностите на обществото и пазара на труда. Най-високи приходи и максимален растеж на приходите можем да чакаме в "трудните " за образование професионални посоки, където е ориентирана и политиката за държавна поддръжка. През идващите години ще има дефицит от съвсем всички типове инженери.

Някои декани се оплакаха наскоро, че спомагателното субсидиране за избрани специалности не стига до тях.

- За едно и също висше учебно заведение усилваме финансирането за едни професионални посоки и понижаваме за други. От предходната година имаме условие получените от висшите учебни заведения средства да се разпределят сред структурни звена, според приноса и оценката за реализация, като по този метод ги "принуждаваме " да си преструктурират образованието и да усъвършенстват общата си оценка за качество и реализация. За страдание откриваме, че не се съблюдава тази законова наредба. Засилихме контрола, вършим нарочни инспекции и при установени нарушавания даваме висшите учебни заведения на Агенцията за държавната финансова ревизия.

Този проблем слага въпроса за ръководството на висшите учебни заведения. Ние желаеме те в по-голяма степен да са насочени към развиването, да преструктурират профила си към мощните си професионални посоки, да прибавят стойност там, където са положителни. За страдание при настоящия модел на академично самоуправление управленията доста постоянно са заложници на статуквото. Затова приготвяме промени в Закона за висшето обучение, които да създадат ръководството на държавните висши учебни заведения по-отговорно към публичните ползи.

Предвиждат ли се някакви тласъци и за младите учени, тъй че те да остават да работят в България?

- Тази година увеличихме средствата за научни проучвания с над 65 млн. лв.. Една част от тях бяха предоставени на Българска академия на науките, друга на фонд "Научни проучвания " за конкурсно-проектно финансиране, в което също са включени млади учени. Трета забележителна част от близо 20 млн. лв. сме предложили за национални научни стратегии. Една от стратегиите е особено за млади учени и постдокторанти. За първи път ще финансираме постдокторантски позиции в научните организации и висшите учебни заведения. Осигурихме и достъп до интернационалните бази данни, тъй като през днешния ден научните проучвания са невъзможни без тях.

Какво съставляват новите стратегии по литература в учебно заведение?

- Концепцията в новите образователни стратегии и изобщо в новия Закон за предучилищното и учебно обучение е в по-голяма степен да насочим учениците към придобиване на така наречен основни компетентности. Това включва освен познания, само че и умения и връзки. С образователните стратегии по литература да вземем за пример желаеме учениците да придобият с изключение на езикови и други компетентности - най-много обществени и цивилен. Да развият сериозно и различно мислене, умения за решение на проблеми. Да могат да вършат персонална интерпретация и разбори на текстовете, да развият креативност. Това допуска да има текстове, които те да могат да осмислят и да схващат по-добре, по-лесно да вършат връзка с процесите през днешния ден. Запазваме броя на създателите, само че понижаваме доста размера, като даваме опция за спомагателни извършения, разбори, тълкования на текстове. Учителите имат свободата да изберат спомагателни текстове и творби, което е в сходство с философията за по-голяма автономия на учебните заведения и за развиването на уменията на учениците за мислене.

Бихте ли показали въвежданите промени във финансирането на учебните заведения, с цел да бъде то по-справедливо?

- В просветителната система заслужено финансиране значи учебните заведения и детските градини да имат релативно равни финансови благоприятни условия за обезпечаване на образователния развой. Досега предоставяхме средства на общините въз основа на броя на учениците, а те бяха задължени да уточняват формулата като отчетат всички локални фактори, водещи до справедливи разлики в разноските сред учебните заведения. Това обаче не постоянно се правеше. Затова променихме базовата формула - тя към този момент не зависи единствено от броя на учениците, само че и от типа на институцията, както и от броя на паралелките. Този метод регистрира в по-голяма степен спецификите на дребните учебни заведения. Но главните разлики в разноските и в достъпа до обучение през днешния ден са функционалност на опцията да се обезпечат положителни учители. Учителят е главния фактор в процеса на обучение. Затова предоставяме спомагателни средства на учебните заведения и детските градини в дребни и отдалечени места и тези с централизация на деца от уязвими групи, с цел да се притеглят учители. Защото склонността на младежите да отиват да образоват в такива учебни заведения и в такива региони е по-ниска. Друго, което ще отчитаме при финансирането, уповавам се през идната година, са просветителните резултати. Правим такава оценка от три детайла - от инспектирането; от така наречен оценка на добавената стойност - до каква степен едно учебно заведение е асъдействало за развиването на учениците; и трето, от система от спомагателни индикатори, като да вземем за пример за обсег - до каква степен едно учебно заведение и детска градина са съумели да обзет всички деца в прилежащия им регион.

А до каква степен стигна работата по създаване на система за ранно професионално насочване?

- Днес е доста мъчно на просветителните системи във всички страни, освен в България, тъй като те би трябвало да приготвят деца, които ще бъдат на пазара на труда и през 2060 година, когато не знаем в какъв свят ще живеем. Не знаем какви специалности ще съществуват. Това, което сме сигурни е, че просветителната система би трябвало да направи по този начин, че всяко дете да придобие основните компетентности, да не отпада прибързано и да получи оптималната поддръжка, с цел да доближи максимума на просветителните и житейските си благоприятни условия. По време на нашето председателство актуализирахме наличието на тези основни компетентности и приехме така наречен ревизирана рекомендация. Пълноценният живот в утрешния свят изисква учене от самото начало и все по-широк микс от компетентности. В този микс все по-задължително ще бъде съчетаването на базовите познания и умения с цифровите умения, творчеството, инициативността, предприемаческите умения и гражданските компетентности. Много повече специалности ще изискват все по-задълбочени цифрови умения. Днешните просветителни системи би трябвало да приготвят децата освен за ползватели на цифрови устройства, само че и да бъдат цифрови основатели. Затова вкарваме предмет "Компютърно моделиране " от 3-ти клас. Това допуска съчетаване на цифрови умения с креативност. За от ден на ден действия човешкият фактор ще изисква повече креативност - там, където няма да може индивидът да бъде заместен от машина.

Връщайки се на базовите умения, ние сме страна, която има релативно висок % на отпадналите възпитаници и релативно висок % функционална неначетеност. Няма по какъв начин едно дете да е усвоило компетентностите на 21-ви век, в случай че не е придобило базовите познания. Затова е належащо просветителната система да поддържа всяко едно дете от най-ранна възраст. Това включва и ранно професионално насочване. Най-болезненият предстоящ дефицит е на фрагменти с механически софтуерни умения. Затова през идващите години ще финансираме доста по-голям размер действия по ползи в тези области. Ключови ограничения са също по този начин модернизирането на професионалното обучение и обвързването му с пазара на труда.

Красимир Вълчев е роден на 9 юни 1975 година. Завършва Икономическия университет във Варна. Преминава образование по бюджет и финансово ръководство в университета "Дюк " - Съединени американски щати. Магистър е по обществени финанси. От 2002-ра до 2009-а работи във финансовото министерство. От септември 2009-а до февруари 2017-а е основен секретар на просветното министерство. От 4 май 2017 година е министър на образованието и науката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР