През следващите години и десетилетия ще има недостиг на специалисти

...
През следващите години и десетилетия ще има недостиг на специалисти
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Следващите години се очертава недостиг на инженери

През идващите години и десетилетия ще има дефицит на експерти във всички браншове и специалности, като максимален ще е дефицитът в инженерно-техническите професионални посоки или секторите, които сега дават най-висока добавена стойност. Това сподели в Пловдив просветителният министър Красимир Вълчев.

Той уточни, че ще се търсят също по този начин учители и лекари, а сега в системата на учебното обучение има дефицит на експерти по естествени науки и математика.

Днес от ден на ден се забързва времето и нуждата от индивидуализирани и профилирани познания, които дава висшето обучение става все по-голяма, уточни министърът. Предизвикателствата пред системата на висшето обучение са да добави по ефикасен метод микса от компетентности, които дава учебното заведение и да направи хората освен знаещи, само че и креативен. Все по-малко висшето обучение ще е главният източник на спомагателни познания и огромно значение ще имат уменията за учене и творчеството.

Днес в системата на висшето обучение влизат деца, които са родени през 21 век, и които ще бъдат на пазара на труда и през 2050г., когато огромна част от специалностите няма да съществуват, а специалностите, по които учат, ще са се изчерпали.

Предизвикателствата пред системата са организационни, сподели министър Вълчев и уточни, че е значимо да се преструктурира приемът на студенти към професионалните посоки с предстоящ дефицит на пазара на труда, а това може да стане посредством системата на държавните висши учебни заведения. Ще имаме положително висше обучение, в случай че през днешния ден университетите влагат в преподаватели, тъй като те ще продължат да са главният фактор в процеса на обучение. А провокациите пред преподавателите ще са да накарат хората да учат през целия живот.

Образователният министър Красимир Вълчев участва на откриването на новата академична година в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски ". Тази година за първи път прага на университета прекрачват 3900 първокурсници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР