През следващите 5 години съществува 50% шанс глобалните температури да

...
През следващите 5 години съществува 50% шанс глобалните температури да
Коментари Харесай

Вероятността светът да се затопли с 1,5°С през следващите 5 години е 50/50

През идващите 5 години съществува 50% късмет световните температури да се повишат краткотрайно с 1,5°С над равнищата отпреди индустриалната ера. Това предупреди във вторник Световната метеорологична организация (СМО).

Според Парижкото съглашение от 2015 година страните не би трябвало да разрешат на световните температури да се покачат над 1,5°С над равнищата, измерени в интервала 1850 – 1900 година

В интервала 2022 – 2026 година обаче това може да се случи най-малко един път, предизвестяват от СМО, като вероятността е 48 % и тя се усилва с течение на времето.

Освен това съществува огромен късмет (93%) най-малко една от годините в интервала 2022-2026 да се окаже най-топлата изобщо и да измести рекордната 2016-та, допълват от СМО. Също толкоз висок е шансът и междинната температура в границите на тези 5 години да е по-висока от тази на предишните пет (2017-2021).

“Това проучване демонстрира – с високо равнище на научно умеене – че се доближаваме измеримо покрай краткотрайното постигане на най-ниската цел на Парижкото съглашение “, споделя Петери Талас, общоприет секретар на СМО.

„ Стойността от 1,5°С не е случайна статистика, а знак на момента, в който въздействието на климата ще стане все по-вредно за хората и цялата планета “.

„ Ако надскочим прага от 1,5°С за една година, няма да нарушим Парижкото съглашение, само че това ще ни подскаже, че се доближаваме все по-близо до обстановка, в която 1,5°С могат да бъдат надвишени за дълг интервал “, споделя Леон Хармансън от националната метеорологична работа на Англия и началник на новия отчет.

По отношение на дълготрайната междинна стойност междинната световна температура понастоящем е с към 1,1°С  по-висока от междинната отпреди индустриалната ера. Ако тази стойност доближи 1,5°С и се задържи в границите на 5 години, задачата на Парижкото съглашение ще бъде нарушена. За момента тази възможност е 10%.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР