През следващите 48 часа страните от Балканския полуостров ще бъдат

...
През следващите 48 часа страните от Балканския полуостров ще бъдат
Коментари Харесай

Лоша прогноза: Ранна зима с поледици, мъгли, студен дъжд и сняг

През идващите 48 часа страните от Балканския полуостров ще бъдат обхванати от нов средиземноморски циклон, втори подред от септември насам, написа meteobalkans.com.
Особено в Западна България, която не бе почетена от миналия средиземноморски вихър в последния ден на септември и първия на октомври.
Очакваните 20 градуса от главния модел при правенето на миналата прогноза внезапно се изпариха и бяха заместени от нов средиземноморец.
Все отново има някакво стопляне, само че щом в Пловдивското поле не се обрисува максимумите да надминават 10 градуса най-малко до края на работната седмица, го одобряваме за ранна зима.
Още предходната седмица изгледите бяха за 2 средиземномореца един след различен, само че по-новите обновления го изпратиха през Западните Балкани към Централна Европа, само че не щеш ли още веднъж се върна към източната част на полуострова.
Есента ще опита да навакса за сушата, изключително в Западна България, която тази година се размина с класическите есенни дъждове.
През идващите часове – обилни ще са преваляванията по крайбрежието на Адриатическо море, Южна Гърция и Йонийско море, като в по западното крайбрежие на Балканския полуостров ще се основат условия и за мощни гръмотевични стихии.

Температурите
Температурите леко ще се покачат, като ще доминират превалявания от дъжд.
Снежната граница ще е над 1500 – 1800 метра, рано сутринта и вечерта против 21-ри ноември е допустимо да се спусне и под 1000 метра и дъждът да се примесва със сняг.
Това се отнася за южните и западни елементи на Балканския полуостров. У нас ще остане по-скоро с поднормени температури. Изгледите са най-рано пр
Ниски ще останат температурите над Западната Дунавска низина, като упованията са преваляванията за къс натоварен снеговалеж в дребните часове и рано сутринта, само че денем в сряда, на 21 ноември, ще обръща на дъжд.
Ще се основат условия и за вероятни заледявания, като ще има условия за поледици рано заран и късно вечер.
Снегът, който натрупа към момента задържа, въпреки и да остана малко, основава условия за мощни инверсии, които държат температурите доста по-ниски от нормалните за втората половина на ноември.

Валежи
От югозапад ще стартират последователно увеличаване на преваляванията, като преваляванията над България ще са от сняг за къс интервал, а на по-голямата част от страната чакаме и обилни превалявания от дъжд, като най-съществени в нощ.
По-интензивни ще са преваляванията над Западните Балкани, като тук-там ще надминат 40 – 50 л/кв.м, ще има условия за гръмотевична активност, като валежната зона ще се изнася на североизток.

Студен дъжд и сняг в Софийското поле
В Софийското поле още преди обяд на следващия ден ще стартира да превалява едва, температурите леко ще се покачат по отношение на днешните. Ще духа едва до умерено от изток-югоизток.
Очакванията са в ранния следобяд да стигнат до заветните 5 градуса.
Минималната към този момент се обрисува да е към -2 -3 градуса, въпреки и изгледите бяха за -1, само че в този момент сега е толкоз, а и има да изстива до сутринта.
През целия ден ще е по-често облачно, като през нощта против сряда може още веднъж да стартира да превалява.
С спирания ще продължи през цялата нощ, до обяд на 21.11 ще е по-скоро едва. В сряда следобяд към този момент ще стартира да усилва да умерено, а късно вечерта и през нощта против четвъртък има възможност да го обърне на сняг. Очакванията са да спре рано сутринта в четвъртък към този момент като сняг. В сряда оптималните ще се задържат на към 4 градуса. А в четвъртък със прекъсване на снеговалежа, облачността ще се раздира и може да стигне до още веднъж към 5 градуса.
Степен 3 /Червен цвят / Издаваме основно за обилни превалявания и мощни гръмотевични стихии, като тук-там чакаме сред 50 – 80 л/кв.м за целия интервал.
Очакванията са преваляванията да са от летен вид, а заради въздействието на релефа на Динарските планини над Черна гора, ще паднат сумарни количества превалявания и Албания=
Степен 2 /оранжев цвят / Издаваме основно за обилни и продължителни превалявания, като упованията са сред 40 – 60 литра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР