През следващите 12 месеца работодателите ще търсят да наемат близо

...
През следващите 12 месеца работодателите ще търсят да наемат близо
Коментари Харесай

Затруднения да си осигурят кадри срещат 70% от работодателите у нас

През идващите 12 месеца работодателите ще търсят да наемат близо 130 хиляди експерти с професионално обучение, 63 хиляди с висше обучение и 47 хиляди без компетентност. Данните са от извършеното първо за годината представително изследване за потребностите от работна мощ на Агенцията по заетостта.

Затруднения да си обезпечат фрагменти срещат 70 на 100 от работодателите, в анкетите показват, че най-трудно намират продавачи, готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти.

Проучването е направено в интервала февруари - март тази година, а настройките за наемане на нов личен състав биха се трансформирали при нова Covid вълна у нас. Тогава 20 на 100 от бизнесмените ще се откажат да търсят хора. При нова пандемия това ще се усети най-силно в секторите търговия, хотелиерство и ресторантьорство.

На този стадий най-търсените служащи са сервитьор, барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, монтажник, заварчик, счетоводител, електротехник, касиер, а при висшистите - медицинските сестри, учители и лекари.

Най-много работодатели - 85 на 100 от всички, показват умеенето за самоконтрол и дисциплинираност като едно от най-важните за тяхната компания.

На второ място избират хора с умения за работа напрегнат. Две трети показват като значими умения като еластичност, адаптивност, разпоредителност, работливост, обществени умения и креативност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР