През следващите 12 месеца българският бизнес ще се нуждае от

...
През следващите 12 месеца българският бизнес ще се нуждае от
Коментари Харесай

Учители и IT специалисти ще бъдат най-търсените кадри през 2020

 През идващите 12 месеца българският бизнес ще се нуждае от 90 500 експерти с дееспособност или висше обучение, демонстрира изследване на Агенцията по заетостта.

Учителите и експертите по осведомителни технологии ще са измежду най-търсените фрагменти с висше обучение през идващите 12 месеца. Това демонстрират резултатите от второто за 2019 година изследване на потребностите от работна мощ, което Агенцията по заетостта провежда взаимно с Комисиите по претовареност към Областните препоръки за развиване в 28-те области в страната, написа Инвестор.бг.

Изследването е национално представително и е направено посредством анкети измежду 396 000 дейни предприятия в страната.

Данните демонстрират, че през идващите 12 месеца българският бизнес ще се нуждае от 90 500 експерти с дееспособност или висше обучение. Сред тях са медицински сестри, лекари, водачи, машинни и строителни инженери и други

В другите браншове на стопанската система ще са нужни и 64 400 служащи без компетентност. Най-много от тях ще се търсят в секторите с по-ниска продуктивност като растениевъдство, строителство и хранително-вкусова индустрия. Запазва се съотношението 8 от 10 работодатели да обезпечават претовареност на непрекъснат трудов контракт и цялостен работен ден, както и при пролетното изследване. 

Анализът на данните демонстрира, че през идващите 12 месеца българската стопанска система ще се нуждае от близо 321 000 служащи и експерти. Според условията на работодателите половината от тях би трябвало да имат подготовка. В съпоставяне с пролетното изследване се отчита лек спад в търсенето с към 6 хиляди позиции, което по-скоро се дължи на сезонността в търсенето и предлагането на труд. Тази констатация се удостоверява и от структурата на най-търсените служащи и експерти. Лидерите от изследването в този сегмент през февруари – март 2019 година – служащи в хранително-вкусовата индустрия, са изместени на 14-то място. Есенното изследване сочи, че работодателите ще наемат най-вече строители, заварчици, служащи в растениевъдството и други

Аналогично на предходните към този момент три изследвания, които Агенцията по заетостта организира през 2018 година и 2019 година, работодателите най-често чакат (84,1% от анкетираните) техните чиновници да имат умения за самоконтрол и дисциплинираност и умения за работа напрегнат (64,7%). На трето място и този път работодателите слагат потребността от познания и умения за въвеждане на нови технологии в 51,0% от случаите. Общуване на роден език, разпоредителност и предприемачество, както и цифрова подготвеност, остават трите най-желани компетентности от работодателите с посланичество от над 60%.

В районен проект най-големи усложнения при намиране на нужните им служащи срещат работадателте в област Габрово и Кюстендил, където всички интервюирани дават отговор утвърдително на поставения въпрос, дали срещат компликации при намиране на търсения личен състав. Следват областите Перник – с 91,0%, Добрич – с 89,5%. Най-лесно си намират нужните фрагменти работодателите в област Русе, където единствено 64,3% от запитаните работодатели показват, че имат усложнения при намиране на фрагменти. Като цяло във всички области повече от 60% от работодателите срещат усложнения при обезпечаване на нужната им работна ръка, демонстрира изследването.

Нагласите на бизнеса по отношение на наемането на нов личен състав през идващите 6 месеца демонстрират, че от 396 183 предприятия, обхванати в актуалното изследване, 76 463 (19,3%) имат намерение да търсят нов личен състав. В съпоставяне с пролетното изследване се отчита лек растеж ( с 3 450 ) на компании, които ще търсят нов личен състав.

С 1 588 нараства броят на тези работодатели, които имат намерение да редуцират личен състав през идващите 6 месеца (от 11 882 при изследването февруари – март на 13 470 през август – септември 2019 г.). Затруднения при обезпечаване на фрагменти срещат повече от 78% от работодателите в страната, като най-сериозни са компликациите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.

В средносрочен проект, след 3 до 5 години, на българския бизнес ще са нужни повече от 20 хиляди информатици и малко повече от 17 хиляди учители и преподаватели. Повече от 31 хиляди информатици ще са нужни на българския бизнес идващите 3 до 5 години, както и близо 15 хиляди експерти по информационна и компютърна техника. Секторът, който ще търси най-вече експерти с висше обучение през идващите 3 до 5 години, остава " Държавно ръководство, обучение, филантропично опазване на здравето " с 38% от всички декларирани потребности или общо 34 081. В промишлеността почти еднообразно е търсенето на експерти по осведомителни технологии и програмиране и инженери.

Висшисти в професионално направление " Информатика и компютърни науки “ ще са най-търсени от работодателите в областите София-град, Варна, Пловдив и Русе - надлежно с 14 500 души, 2 200, 1 240 и 800. В седем области бизнесът не е планувал потребност от експерти с висше обучение в направление компютърни науки и технологи. Сред тях са Враца, Силистра, Видин, Монтана и други

Другата област на висшето обучение, която тясно е обвързвана с Индустрия 4.0, " Комуникационна и компютърна техника “ е най-масово в проектите на бизнеса от същите области София-град, Варна, Пловдив, като четвъртото място тук се заема от Плевен. Числеността на декларираните потребности от компютърни инженери и инженери по информационна техника е малко над 10 хиляди за София-град, 1 280 – за Варна, съвсем толкоз и за Пловдив и 816 за Плевен. Няма да има потребност от компютърни инженери в Пазарджик, Враца, Силистра и други области или в общо седем.

Областите, в които работодателите заявяват най-много потребности от работна сила са София-град с дял от 27% от всички декларирани потребности, следват Пловдив – 9,3%, Варна – 7,7%, Бургас – 7,3%, Благоевград – 5,2%. Най-слабо е търсенето в област Видин – 0,8% от всички декларирани потребности, както и в Силистра, Търговище и Разград – с 1,1%.

В изследването на потребностите на работодателите са обхванати съразмерно предприятия с друга бройка – от микропредприятия, с по-малко от 10 души личен състав, до огромни предприятия с над 250 души. Според икономическата активност максимален е делът на интервюираните предприятия от бранш " Търговия, превоз, хотелиерство и ресторантьорство " (34,5%), следват предприятията в бранш " Държавно ръководство, обучение, филантропично опазване на здравето " с 15,1% представителност, а на трето място е бранш " Индустрия " с 14,0%.

Основната форма на претовареност през идната една година ще е на непрекъснат контракт и цялостен работен ден, което декларират 8 от 10 работодателя. В 15 от 28-те области има свободна работна мощ, която да покрие декларираните потребности на работадателите. А търсенето на личен състав в София-град надвишава повече от 5 пъти свободната работна мощ на региона, регистрира изследването.

Проучването на потребностите от работна мощ се организира два пъти в годината, с цел да се набира и проучва настояща информация по отношение на специалностите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите фрагменти и да се възнамеряват ограничения за образуване на тяхната професионална подготовка, написа още " Флагман ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР