През следващите 10 години на пазара на труда ще са

...
През следващите 10 години на пазара на труда ще са
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: От 3-и клас ще се учи програмиране, през следващите 10 г. ще са нужни технически кадри

През идващите 10 години на пазара на труда ще са нужни фрагменти с техническо, математическо и естествено обучение. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев на конференцията “Образование и труд - местни проблеми, световни решения ” в столичния хотел “Маринела ”, проведена от " 24 часа ", КРИБ, списание " Икономика " и " Кмета.бг ". Той изясни, че преди години ролята и престижа на професионалните гимназии е понижен, само че през днешния ден още веднъж тяхната роля за квалифицираните фрагменти още веднъж ще е първостепенна.

„ Днес пазарът на труда ни споделя, че тези фрагментите с техническо обучение имат по-високо възнаграждение от тези с висше, а тази разлика ще се усилва с годините “, сподели още просветителният министър.

В тази посока министерството започва стратегия за IT кариера за гимназисти. Още от 3-и клас пък ще се вкара компютърно програмиране. „ Обмисляме с работодателите да стартираме стратегия за визити на предприятия, с цел да се ориентират кариерно учуниците “, сподели още просветителния министър

„ Целенасочено ще подтикваме развиването на науката, технологиите, инженерство и математика в гимназиите “, сподели още Вълче.

„ След 40- 50 година учителите няма да бъдат сменени от роботите, а ще имаме и учители на роботите, в случай че имаме стимулирани учители ще развиваме по-качествено обучение “, сподели още Вълчев. Той е безапелационен, че би трябвало да се влага в образованието, тъй като резултатите са с дълготраен проект. Припомни, че с механизма и напъните на страната са върнати над 20 хиляди деца в клас.

„ Много е мъчно да предвиждаме в дълготраен интервал образованието, само че актуализираме 2000 образователни стратегии. Въведено бе дуално обучение, с цел да отговорим на потребностите на пазара, а и поправяме нормативната уредба за изчистване на някои от пречките пред въвеждането му в професионалните гимназии “, сподели още Вълчев.

Според него няма по какъв начин да имаме пълноценни жители без математически и естествени компетентности, само че те би трябвало да са свързани с предриемачески, изобретателни и цифрови умения.

Бъдещето неравноправие ще е сред цифрови ползватели и цифрови основатели, сподели още Вълчев. А образованието би трябвало да приготви такива фрагменти. Хуманитарните специалности съгласно него ще останат, тъй като роботите не могат да заменят индивида в грижите.

Рецептата е да свържем цифровото с изобретателното и човешкото, даже и аналоговото, сподели още Вълчев. Той изясни, че даже след 20 година няма да има остатък на механически фрагменти и компютърни експерти. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР