През следващата учебна година в Сливен ще бъде извършено преструктуриране

...
През следващата учебна година в Сливен ще бъде извършено преструктуриране
Коментари Харесай

Съдбата на езиковата гимназия в Сливен - по-добро бъдеще или мащабно безчинство?

През идната образователна година в Сливен ще бъде осъществено преструктуриране на образователните заведения. За това заяви преди време кметът на града Стефан Радев. Реформата планува обединение и сливане на начални, съществени учебни заведения и гимназии, с цел да се извърши плануваното от Министерството на образованието и науката прекосяване на едносменен режим на образование до 2021 година. Целта е всички възпитаници да се образоват в първа промяна.
Реформата е планувана от някогашния отраслов министър Меглена Кунева, само че се осъществя при настоящия министър Красимир Вълчев. " Общото сред двамата е работата им в държавно управление на ГЕРБ и фактът, че нито единият, нито другият са проучили базата на всяко едно учебно заведение и не са осъзнали обстоятелството, че става дума за институции, а не просто за здания. Като всяка недомислена промяна отговорността е оставена в ръцете на локалните управляващи, тъй че в случай че тя е сполучлива позитивите да се употребяват от Министерството на образованието, а в случай че е неуспех – да го отнесе локалната власт. И тъкмо това се случва ", написа в известие до медиите Единна национална партия (ЕНП).
Притеснения по отношение на сливането на постройките на другите учебни заведения, което виждат като скандалното и механично, имат и учители, родители и възпитаници . Може би най-засегнатото от промяната учлище е сливенската езикова гимназия – ППГЗЕ " Захарий Стоянов ", която се намира в центъра на града и дели една постройка с природо-математическата гимназия . Реформата планува езиковата гимназията да бъде преместена в 10-то главно учебно заведение, което се намира в един от крайните квартали.
Безспорно езиковата гимназия е най-елитното учебно заведение в града. Единствената му конкуренция по подигравка на ориста е точно природо-математическата гимназия, с която дели обща повърхност. Враждата сред двете учебни заведения и непрестанното състезание визира освен учениците, само че и учителите. И точно тук се крие разковничето на казуса съгласно засегнатите възпитаници. Защо?
Твърдо срещу голословно преместване
С Actualno.com се свърза Ученическият ръб на сливенската езикова гимназия – ППГЗЕ " Захарий Стоянов ". Според тях концепцията на съответно тази част от промяната, която визира преместването на езиковата гимания от центъра в краен квартал е лека-полека да се заличи езикова от картата на сливенските учебни заведения . Техният главен въпрос е за какво тъкмо тяхното учебно заведение се мести, а не природо-математическата гимназия. На среща на управление, учителите от езиковата гимназия, ученическия ръб, кмета на Сливен Стефан Радев, директорката на РУО Сливен – Бисерка Василева , учениците питат: " Защо, по какви критерии, взехте решението да се реалокира езикова, а не ППМГ ". Отговор обаче липсва.
Василева е някогашна директорка на ППМГ, чиято партийна принадлежност се свързва с ГЕРБ. Същото важи и за кмета на града, както и за директорката на езиковата гимназия Ефросина Кисьова, която е един от дребното хора в учебното заведение, които поддържат промяната. В началото на 2016-та година Бисерка Василева уволнява дисциплинарно предходния шеф на езиковата гимназия Дамян Петров. " Аз персонално ще показва колежката Ефросина Кисьова. Тя е добър възпитател и отличен управленец в региона на образованието. Сигурна съм, че ще се оправи с виновната задача. Кисьова се назначава до провеждането на конкурс ", споделя тогава Бисерка Василева.
Петров счита, че уволнението му е политическо и причина за него е другите му се възгледи . " Това беше подигравка с мен. Аз не съм партиен член, само че смятам уволнението си за политическо. Започвам битка против Титаник ", са тогава думите на Дамян Петров.
Днес учениците слагат няколко съществени въпроса: за какво се мести тъкмо езиковата гимназия и по какъв начин по този начин общинският съвет взема решения без да са разисквани с управленията на учебните заведения, тъй като множеството шефове настояват, че не са били наясно с готвените промени.
Според учениците това е решение, което би трябвало да бъде обществено разисквано с хората, които ще са директно наранени от измененията. Повечето от засегнатите учебни заведения са безусловно несъгласни с препоръчаните решения. Още нещо – съгласно ученическия ръб на ППГЗЕ, базата на 10-то главно учебно заведение, където желаят да ги реалокират, е под всякаква рецензия. Според учените в езиковата гимназия е напълно обикновено Бисерка Василева, като някогашен шеф на математическата гимназия, да се застъпва точно за нея и по този начин тя да резервира постройката, която обитава. Те намират в това спор на ползи.
На разискването, което споменахме нагоре, се случват някои много нелицеприятна неща. Пресконференцията стартира в 11,05 ч., като по думите на присъствалите – " домакините " - представители на РУО и общината, са повече от публицистите. Двайсетина минути след началото иззвънява телефонът на шефката на РУО и тя напуща залата " за 5 минути ". " До 11:50 часа срещата към момента не продължава. Тогава зам-кметът на общината Пепа Чиликова се извинява, че има различен ангажимент в 12:00 часа и също си потегля със своя екип. Седянката се саморазпусна с повече неотговорени въпроси в сравнение с стартира ", описват очевидци.
Учениците от сливенската езикова гимназия са безапелационни: " Отвратени съм от наглостта, грозното отношение, което беше проявено от общината и РУО към нашето учебно заведение, без да сме го заслужили. Много пъти нашата гимназия е била подценявана, само че този път чашате преля. И на учителите, и на учениците към този момент им писна да се подиграват гимназията. Битката ще бъде до край ".
Отгорът на Бисерка Василева

Actualno.com потърси за коментар по тематиката и госпожа Василева.
" От 2010-та година имаме доста тъжби от родители на възпитаници, които учат в дребната постройка на езикова гимназия – че постройката е студена, че санитарните възли са в мазето и че няма физкултурен салон. В огромната постройка пък има единствено един хигиеничен възел. Поради тези и ред други аргументи взехме решение, че е най-удачно езиковата да отиде в обособена постройка. Какви тъкмо са критериите – това е решение на общината и на кмета . Другият вид беше да понижим местата за банкет и в две учебни заведения, това щеше бъде тъпо, защото има огромен интерес и към двете ", съобщи Василева.
Тя изясни още, че Математическата гимназия се обитава постройка, която е монумент на културата . Строена е 1894 година с пари на сливналии, събрани за Сливенската мъжка гимназия, чиято директен правоприемник е Математическата гимназия. Точно по тази причина било по-удачно тя да резервира постройката си.
Попитана по какъв начин ще разяснява обвиняванията, че като някогашен шеф на ППМГ е обикновено да брани нейните ползи, Василева отговори: " Аз мисля, че сте наясно, че когато някой заема виновна позиция като моята, не може да бъде привързан . Когато нещо се прави, е в името на децата и да се запазят учителите, които преподават. Абсурдно е да се приказва, че като се реалокира обещано учебно заведение от центъра в края на града му пада реномето. Н е мястото прави едно учебно заведение атрактивно, а педагогическия колектив и изявите на учениците . В другите страни приказваме даже за екологични учебни заведения - такива, които са измежду природата на края на града. "
" Сега занапред стартира да тече полемика, организираха се доста срещи. В понеделник (29 януари) сме организирали среща с всички шефове от региона и с представители на Общинския съвет, с цел да може в един по-разширен конгрес да дискутираме нещата за децата да учат в едни по-добри условия, в светлата част на деня и да се избегне втората промяна ", изясни още шефката на РУО - Сливен.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Сливен  Кметът на Нова Загора: Успяхме да превърнем доста положителни планове в сбъдната действителност Кметът на Нова Загора: Успяхме да превърнем доста положителни планове в сбъдната действителност  В Сливен ще стачкуват против фрапантно нарастване на таксите в градините В Сливен ще стачкуват против фрапантно нарастване на таксите в градините  Преструктурират образователни заведения в Сливен Преструктурират образователни заведения в Сливен  Актуализират таксите в детските градини в Сливен Актуализират таксите в детските градини в Сливен  Кметът на Сливен Стефан Радев: Проблеми постоянно ще има, въпросът е да се движим в вярна посока Кметът на Сливен Стефан Радев: Проблеми постоянно ще има, въпросът е да се движим в вярна посока Интервю Още Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник
В края на ноември месец кметът на Тетевен доктор Мадлена Бояджи...
Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image През 2018 година Молдова ще упорства за акти...
Държавният глава на Молдова Игор Додон съобщи, че през 2018 година Кишинев ще упорства за активиране на договарянията за разрешаването на...
Началникът на НСО подаде оставка Дневен хороскоп за 24 януари Над 14% безработица в Северозапада 11 страни възнамеряват да подпишат контракта з... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Внимавайте - нова телефонна машинация набир...
Все по-разпространена става нова телефонна машинация – този път с адрес от чужбина. Каква е концепцията – да ти се обадят от чужде...
Патриотите дадоха за образец Румен Радев и... Почина писателката, срещнала света със " З... Новините: Най-важното за деня, 23 януари Какво се случва, когато отидем до тоалетна... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Делян Добрев сподели документи за връзка...
Елена Йончева има връзки с офшорна компания, която попада във всички отчетите за КТБ. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и съобщ...
Светият синод се държи като " Ислямска държ... Радев: Борбата с корупцията отсега нататък ще се... Глас от църквата нерешително сподели, че няма а... Тилърсън: Русия е виновна за офанзивите с х...  www.expert.bg  192 млн. души по света са безработни 192 млн. души по света са безработни  Шеф на Шеф на " Лукойл ": Петролът не би трябвало да с...  FT дава безвъзмезден достъп до уеб страницата си на учениците FT дава безвъзмезден достъп до уеб страницата си на...  Експерти: До края на председателството България би трябвало да е в ERM-2 Експерти: До края на председателството Б...  www.iwoman.bg  Нежност и цветя от Chanel за Пролет/Лято 2018 Нежност и цветя от Chanel за Пролет/Лято...  Как да изживееш живота на фантазиите си като майка Как да изживееш живота на фантазиите си кат...  Стартира първата работилница за дребни програмисти и актьори Стартира първата работилница за дребни прочие..  Несъществуващ ресторант стана номер 1 в Лондон (видео) Несъществуващ ресторант стана номер 1 в...  http://www.sportlive.bg  Луис Суарес е най-хубав в Примера за месец декември Луис Суарес е най-хубав в Примера за мес...  ПСЖ е под паника: Неймар съжалява, че подписа с клуба ПСЖ е под паника: Неймар съжалява, че п...  Арсенал не с един, а с два трансферни удара за 75 милиона паунда Арсенал не с един, а с два трансферни уд...  Челси се съгласи да заплати 60 милиона евро за дуо от Серия А Челси се съгласи да заплати 60 милиона евр... Интервю Още Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник
В края на ноември месец кметът на Тетевен доктор Мадлена Бояджи...
Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Нови Най-четени Най-коментирани Съдбата на езиковата гимназия в Сливен - по-добро бъдеще или огромно б... 26 0 Елтън Джон стопира концерите си поради здравословни проблеми... 48 0 Министерство на здравеопазването е направило към НЗОК всички декларирани прехвърляния за потребителската та... 63 0 Реформаторите с писмо до Петкова, желаят инспекции на държавните енергий... 76 0 БАБХ бави заминаването на лъвчетата Терез и Масуд за Холандия... 84 0 Внимавайте - нова телефонна машинация набира известност
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР