През следващата седмица започва укрепването на свлачищата при тунел Железница“

...
През следващата седмица започва укрепването на свлачищата при тунел Железница“
Коментари Харесай

Министър Шишков: Пътищата ни се нуждаят от цивилизационен ремонт

През идната седмица стартира укрепването на свлачищата при тунел „ Железница “ на Автомагистрала „ Струма “

„ Пътищата ни се нуждаят от цивилизационен ремонт “. Това сподели в предаването на Българската национална телевизия „ Говори в този момент “ министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Той изясни, че това значи първо, да бъде изработен разбор, по-късно задание за планиране, план, да има позволение за градеж и чак по-късно да стартира строителството и най-после контрол. Това са всички детайли, с цел да имаме първокласен главен ремонт, който несъмнено единствено по този начин може да бъде предоставен и изпълнен по съответния ред. На процедура по този начин ние променяме цялостната философия на поправяне на пътищата, в това число построяването им, съобщи районният министър. И категорично означи, че когато страната сътвори ясни правила, пътните компании най-вероятно ще проработят по различен метод. Той акцентира, че не е склонен с метода, по който са правени възлаганията до момента. Основните поправки са възлагани като настоящи и без планове.

Арх. Шишков уточни, че инспекциите на четирите автомагистрали са направени с значимата цел да се направи метод на възлагане ремонта на пътищата и контрола върху него. „ В момента сме създали състезанията за поддържка на пътища в идващите години. В тях с изключение на съществени поправки, има и настоящи с детайл на съществени поправки, тъй като когато се прави ремонт, може да се наложи да бъдат укрепени градивни детайли на пътя. Това, което беше огромният проблем в предходния метод на възлагане и управление “, сподели той.

Арх. Шишков изясни още, че инспекцията на Северната скоростна дъга не е дефинитивно завършила. Взетите две проби са посочили липса на една трета от асфалтовата настилка и това е безспорен факт. „ Все още се ревизира земната основа. Дали има неналичия от структурата на пътя или некачествени материали в основата занапред следва всички ние да разберем, с цел да знаем тази част от тангентата по какъв начин ще бъде ремонтирана “, осведоми районният министър. Той уточни, че има финални резултати от инспекцията на сектора сред София и Яна на автомагистрала „ Хемус “, които демонстрират огромни проблеми. И бе безапелационен, че инспекциите нямат нищо общо с предизборната акция.

„ Преди 2 години, когато беше изработен ремонтът на Автомагистрала „ Тракия, която ще се наложи да бъде ремонтирана в идващите сектори, беше направено нелегално строителство без планове. Сега мога да кажа, че не знаем какво е качеството на този ремонт, тъй като няма план, няма позволение за градеж, няма строителен контрол “, уточни министърът.

„ В момента променяме цялостната философия на ремонтирането на пътищата, в това число построяването им. Защото от този метод, по който се ремонтираха и поддържаха пътищата, резултатите ги виждаме всички какви са. Когато страната сътвори ясни правила, тези пътни компании ще работят по напълно различен метод и ще покажат други резултати “, съобщи Иван Шишков.

„ Срещам се постоянно с пътно-строителните компании. По този мотив не сме се срещали “, сподели районният министър в отговор на въпрос дали качеството на строителството е обсъждано с сектора. „ Много проблеми имаме да решаваме с тях и те са насложени още от интервала до 2021 година Една част от проблемите, които съвсем сме решили с тях, бяха тези с неизплатено строителство – настоящите поправки, които бяха предоставени в голямо количество при започване на 2021 година “, уточни той. И съобщи, че не е правилно, че пътищата не са поддържани в този интервал, в интервала 2021 – 2022 година ремонтите са били изпълнени. „ Направени са настоящи поправки, тъй като такива са възлагани. Ние се съобразихме с възлаганията, които намерихме в предходните 2 служебни кабинета. Те бяха на такава сума, която не беше обезпечена в бюджета. Текущите поправки към този момент са осъществени, към този момент са и платени “, осведоми министърът.

Иван Шишков разяснява, че главният проблем за строителния отрасъл и за него, като министър, е по какъв начин да бъде решен казусът с възлаганията, които са се трансформирали в нелегално строителство. И подсети, че препоръчаният от него текст на предходното Народно заседание за толерантност не е признат, като не е получил поддръжката на Българска браншова камара „ Пътища “.

„ Когато един ремонт е огромен, включва и структурата на пътя, би трябвало да има план, позволение за градеж и контрол. Считаме, че това е гаранция за качеството на строителството “, съобщи министърът. И добави, че всичко това го няма за някои пътища. За 31 от тях в Агенция „ Пътна инфраструктура “ е имало подготвени планове, които не са утвърдени, и по този метод не е дадена опцията това строителство да бъде законно. „ Имайте поради, че в този капан стои и сектор 4 на Автомагистрала „ Хемус “. Развитието на огромните инфраструктурни планове отчасти зависи от това изменение на Закона за устройство на територията и от идващото Народно заседание. За страдание, предходното не откри сили в себе си да си признае, че е осъществявано нелегално строителство в интервала 2019 – началото на 2021 година “, сподели още министър Шишков.

Другото, което със строителния отрасъл сме на път да решим, е развиването на огромните инфраструктурни планове. Нито един от тях, които имат благоприятни условия, не е спрян. Там има проблеми от друго естество. Понякога плановете не са в положително качество, сподели арх. Шишков. И даде образец със скоростния път Ботевград – Мездра, в подробния организационен проект за който са залегнали кръгови кръстовища за реализиране на връзки към обитаемоте места. „ В момента се утвърждава Подробен устройствен план, с цел да може да се излезе от това неприятно решение “, добави той.

Другата седмица ще стартира укрепването на свлачищата при тунел „ Железница “ на Автомагистрала „ Струма “, осведоми министърът. Това беше доста тежък и дълъг развой, с цел да може да се откри решение, тъй че за няколко месеца да може да се пусне придвижването в едното платно на тунела, а по-късно и в другото, добави той.

Кантарите на тол системата не са съвършени и това е проблем. Пътищата не са в това положение, тъй като в последните две години тези кантари не работят или няма надзор в тази посока “, сподели още министър Шишков. „ Да разясняваме, че кантарите не работят, камионите са претрупани и по тази причина пътищата са в това положение, не е правилно “, съобщи той. И категорично натърти, че кръпките по асфалта на Северната скоростна дъга и другите проверявани пътища са почнали още от 2020 година. Затова и поради признатите от последното Народно заседание промени в Закона за пътищата стартира метаморфоза на тол системата.

Магистралите са претрупани освен като тонаж, само че и като придвижване, тъй като са малко. Може би най-основната и огромна тематика е, че имаме да построяваме още 1200 км автомагистрали, уточни министърът.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР