През следващата седмица в пленарна зала ще бъде гласуван доклада

...
През следващата седмица в пленарна зала ще бъде гласуван доклада
Коментари Харесай

Следващата седмица ще гласуват Доклада за състоянието на националната сигурност

През идната седмица в пленарна зала ще бъде гласуван отчета за положението на националната сигурност през 2016 година Текстът към този момент е утвърден от Министерския съвет. Според него главните закани за страната и нейните жители са както външните военни спорове, миграционния напън, по този начин и положението на вътрешните системи у нас.


На повече от 100 страници са разказани,както факторите съдействали за стабилността в страната ни,така и външните и вътрешните фактори,носещи опасности. Вчера в коридорите на Народното събрание депутати показаха разнообразни отзиви главно във връзка с констатацията в отчета,че дейностите на Русия са източник на районна неустойчивост и заплашват главната цел на България за единна,свободна и мирна Европа.

Засилването на съветското военно наличие на нелегално анексирания Кримски полуостров води до нарушаването на салдото в Черноморския район и опазване на риска от конфликт-се показва още в отчета.Сред другите външни опасности за сигурността на страната ни извън се открояват тероризма, Брекзит и миграционният напън към Европа.

Посочва се, че към момента няма ясна скица, по която да се разграничават бежанците от икономическите мигранти. В отчета се споделя още, че най-големият риск за сигурността в Европа е опцията за внедряване на екстремистки кафези. Като риск за района се правят оценка и появилите се искания на прилежащи страни за несъществуващи у нас малцинства.

Какво ни заплашва вътре в страната - с изключение на демографския срив и износа на работна ръка, които са обичайни проблеми от години, най-сериозният обществен риск в действителност е слабата начетеност на висок % от българите. Според данните на Министерския съвет се усилва броя на социално- изключените лица.

Най-големият проблем на опазването на здравето у нас остава, че самите работещи в него не могат да оценят качеството на системата, както и че няма път за възстановяване на положението. В бранша има сериозна кадрова рецесия, породена от излизането на огромна част от положителните медици в чужбина. Според отчета не са отстранени предпоставките за корупция в опазването на здравето.

Един от сериозните опасности за националната сигурност е повишаването на капацитета от разпространяването на високорискови вирусни и други заразни болести. Причините - ниската битова и здравна просвета на българина, както и отхвърли на групи от популацията от наложителната имунизация, написа в отчета.

Друг отрицателен фактор - контрабандата и продажбата на противозаконни цигари са измежду главните източници за финансиране на проведената престъпност у нас. Самата тя пък е главен риск за националната сигурност. По данни на Министерския съвет проведената престъпност остава една от основните закани за сигурността. Следващо място заемат Данък добавена стойност измамите, които понижават националния приход.

В отчета се показва въпреки всичко, че понижава престъпността, а разкриваемостта се усилва. Най-много закононарушения има в огромните градове като преобладават битовите. Според данните на Министерство на вътрешните работи обаче кражбите понижават с съвсем 15%. От Министерство на вътрешните работи регистрират и спад на умишлените убийства, които за предходната година са били 79.

Когато приказваме за закани от външната среда, като съществена в отчета се показва миграционния напън към Европа. Все още няма ясна скица, по която да се разграничават бежанците от икономическите мигранти. В отчета се показва още, че има възможност, въпреки и ниска от пораждане на стандартен боен спор в Югоизточна Европа. Все още Европа няма единна политика за справяне с казуса.
 Пълният текст на Доклада за националната сигурност Пълният текст на Доклада за националната сигурност
Министерският съвет на Република България разгласява цялостния текст на годишния отчет за положението на националната сигурност през 2016 година Пълният тек...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР