През следващата седмица София ще стане световната столица на художествената

...
През следващата седмица София ще стане световната столица на художествената
Коментари Харесай

Рекорден брой гимнастички на Световната купа в София


През идната седмица София ще стане международната столица на художествената гимнастика. От 30-и март до 1-ви април в зала „ Арена Армеец “ многохилядната аудитория ще се любува на 57 грации от 34 страни в първата от четирите Световни купи в най-красивия спорт.

Тази година събитието притегля рекорден брой участнички, които желаят да създадат генерална подготовка за шампионата на планетата преди Световното състезание през септември, на което също сме домакини, акцентира през днешния ден в Пресклуб „ България “ ръководителят на федерацията Илиана Раева. Паралелно на 27-ми и 28-ми март ще се състои интернационалният шампионат за дами и девойки “Sofia Cup ”, който също бележи рекорден интерес – 87 състезателки.

Целият хайлайф в художествената гимнастика ще си оспорва оценките. За Световната купа има и награден фонд от 29 500 швейцарски франка. Водещите страни в този спорт ще бъдат показани от най-силните си сформира. В самостоятелната конкуренция Русия ще разчита на сестрите Аверини. Беларус е декларирала Алина Харнаско и Катерина Халхина, Украйна е с Влада Николченко и Олена Дятченко, от Израел ще забележим Линой Ашрам и Никол Воронков, Кахо Минагава и Сумире Кита са пратенички на Япония, от Италия е Милена Балдасари. При ансамблите битката също ще е убийствена. Сред декларираните 18 тима са гимнастичките на Русия, Италия, Беларус, Украйна, Япония, Испания, Израел, Корея.

В самостоятелната конкуренция България ще стиска палци на Катрин Тасева и Боряна Калейн. Капитанът на националния тим Невяна Владинова ще пропусне Световната купа на родна земя заради травма, само че тя се възвръща бързо и евентуално ще може да взе участие на шампионата от същия сан в Пезаро, Италия. А Боряна и Ерика Зафирова завоюваха златото още на първото огромно съревнование за сезона – Гран При в Москва през февруари. „ Още през януари споделих на девойките, че в случай че съумеят да си създадат съчетанията, ще се борят за златен орден и това се потвърди, показа Илиана Раева. Отзивите за съчетанията на нашите състезателки в самостоятелното са доста положителни, сподели Мария Гигова – член на техническия комитет на ФИГ /Международната федерация по гимнастика/.

С нови съчетания пред родната аудитория ще се показа и националният ни отбор. В Москва композициите на нашите девойки бяха приети за най-хубавите в света, похвали се Раева. Творенията са доста комплицирани и динамични, покриват в най-висока степен условията на новия устав, който пък включва 90 на 100 от препоръчаните промени от родната федерация по художествена гимнастика, стана ясно на конференцията. Хубавото е, че работата с уредите няма ограничавания по новите правила и това дава неограничена креативна независимост, посочи Раева.

Началото на надпреварата е в 13 ч. на 30-и март, петък. Церемонията по откриването е в 16.30 ч. Началният час в събота е 14.00, в неделя от 15.00 ч. са финалите. Цените на билетите за първите два дни са 15 лева и 20 лева, за финалите – 20 лева и 25 лева За поредна година ще бъдат раздадени дарове за феновете в залата посредством лотария – 150 на брой. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР