През следващата седмица ще бъде подаден сигнал до главния прокурор

...
През следващата седмица ще бъде подаден сигнал до главния прокурор
Коментари Харесай

ГЕРБ ще сезира прокуратурата за "Цанков камък"

През идната седмица ще бъде подаден сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров за плана " Цанков камък ", заяви във Варна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, представен от Българска телеграфна агенция. От думите му се разбра, че сигналът евентуално ще бъде импортиран от парламентарната група на партията.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков уточни като причина за сигнала недостатъци при осъществяването на язовира, поради които големи количества вода се просмукват в земята и в този момент страната би трябвало да дава пари за поправки.

Хидровъзелът " Цанков камък " бе пуснат в употреба преди 7 години. Строителството му стартира при ръководството на държавното управление на Сергей Станишев (БСП, Национална движение „Симеон Втори" и ДПС) и приключи по време на първия кабинет на Бойко Борисов, който не един път го е посочвал като образец за безценен план, от който няма огромен резултат. През 2010 година се разбра, че водачът на Движение за права и свободи Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лева като съветник по четири хидроенергийни плана, в това число " Цанков камък ".

През юли Национална електрическа компания (НЕК) заяви, че стартира планов ремонт по река Гашня, част от водосбора на язовира, чието корито минава през карстов регион, което води до загуба на вода. Беше стартират и настоящ ремонт на хидрогенератори на Водноелектрическа централа " Цанков Камък ". За задачата

Жечо Станков посочи, че сега се прави проучване, което ще покаже какъв брой ще костват ремонтите. По думите му е била заложена стойност на " Цанков камък " в размер 440 млн. лв., само че до края сумата е набъбнала до към милиард.

Станков сподели още, че водноелектрическата централа на " Цанков камък " е нерентабилна, защото работи не повече от 50 дни в годината.Според него действително инвестицията в плана може да се възвърне не по-рано от 100 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР