През следващата седмица предстои да започне ремонт на пътя Дупница

...
През следващата седмица предстои да започне ремонт на пътя Дупница
Коментари Харесай

Стартира ремонтът на пътя от Дупница до Самоков

През идната седмица следва да стартира ремонт на пътя Дупница - Клисура - Самоков, който е значима връзка в региона, тъй като свързва Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево " с Автомагистрала „ Струма ", с първокласния път София - Благоевград и с Автомагистрала „ Тракия ". Това сподели през днешния ден в Кюстендил министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, която взе присъединяване в полемиката „ Европа в нашия дом ".

Ще се рехабилитират общо 32,5 км от трасето, което от години е в неприятно положение. Отсечката на територията на Кюстендил е с дължина 16,8 км. Инвестицията в плануваните за осъществяване строително-монтажни работи ще бъде близо 9 млн. лева, а средствата са обезпечени от Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година

В околните дни ще стартират и действия по трайно подсилване на срутището на пътя до Рилския манастир. Като първи стадий ще се направи анкериране и ще се слагат мрежи. Ще следим процесите и в случай че е належащо ще се изградят и подпорни стени. Предвижда се и в допълнение обрушване на скалите, изясни Аврамова. Тя уточни, че по време на строителните действия придвижването няма да се стопира, а ще се контролира със светофарни уредби.

Министър Аврамова акцентира, че значими за икономическото и общественото развиване на региона са вложенията по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година, които са в размер на над 51 млн. лева по 20 контракта. С над 7 млн. лева ще бъдат подкрепени 6 просветителни институции с потенциал близо 2500 деца и възпитаници. С част от средствата се построяват Обединено детско заведение и нов физкултурен салон към Основно учебно заведение „ Неофит Рилски " в Дупница. Модернизират се 7 центъра за незабавна помощ по плана на Министерство на здравеопазването, като инвестицията е 2,3 млн. лева Подкрепени са 11 обществени обекта, които се употребяват от близо 230 лица в процеса на деинституционализация. По 4 плана на обща стойност 7,7 млн. лева се извършват ограничения за повишение на енергийната успеваемост в 14 жилищни и административни здания. В резултат от осъществяването им жилищата на 340 семейства ще бъдат по-топли, по-уютни и с по-малки разноски за отопление през зимата. По два плана за възобновяване на градската среда се влагат над 10 млн. лева в Кюстендил и в Дупница. В резултат близо 135 хиляди кв. м публични пространства ще бъдат облагородени. В Дупница се влагат и над 7 млн. лева в плана за интегриран градски превоз. В резултат от осъществяването му над 28 км линии на публичния превоз ще бъдат осъвременени или нови.

Министър Аврамова осведоми още, че за идващия програмен интервал се планува Регионалните тактики за пространствено развиване да извършват ролята на териториалните тактики за развиване, в границите на които да се финансират значими надобщински и надобластни планове, като вложенията да се разпределят освен за градовете, а за цялата община. Така и селата в общините също ще могат да се възползват от европейската взаимност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР