През следващата седмица на книжния пазар ще се появи ново

...
През следващата седмица на книжния пазар ще се появи ново
Коментари Харесай

Прочетете за подвига на генерал-майор Стоян Стоянов в книгата „Ние бранихме тебе, София“

През идната седмица на книжния пазар ще се появи ново издание на „ Ние бранихме тебе, София “ с създател генерал-майор Стоян Стоянов (1913 – 1997) – смел български авиатор и пълководец на ескадрила от елитния 3/6 орляк – най-боеспособната част от Въздушните войски на Царство България.

В годините на Втората международна война, на плещите на Стоянов и неговите бойни приятели пада най-тежкият товар – борба на живот и гибел със стотиците англо-американски бомбардировачи и изтребители, нанасящи ударите си над България.

След първия си въздушен пердах, тогавашният поручик Стоянов е привикан в Двореца и цар Борис III персонално го награждава с медал „ За смелост ”. Така летецът става първият български офицер през Втората международна война, получил това високо отличие, което го трансформира в ослепителен образец за орлите ни в последвалите въздушни борби.

Стоянов е и най-резултатният български пилот-изтребител на всички времена с 15 приети въздушни победи.

След като войната е към този момент минало, настъпва време за равносметка. Спомените на ген. Стоянов раждат мемоарната книга с по този начин човешкото заглавие „ Ние бранихме тебе, София “. Тя съумява да излезе едвам през 1972 година, с 15-годишно забавяне и огромни съкращения, само че бързо печели любовта на читателите, защото съумява по един наличен и занимателен метод да пресъздаде едни от най-драматичните дни и месеци в нашата история.

Книгата има няколко издания, а последното, което може да откриете в електронния магазин на сдружението или в огромните книжарници, е петото подред.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР