През следващата седмица финансовият министър Владислав Горанов ще предложи актуализация

...
През следващата седмица финансовият министър Владислав Горанов ще предложи актуализация
Коментари Харесай

Горанов ще предложи актуализация на бюджета

През идната седмица финансовият министър Владислав Горанов ще предложи актуализация на бюджета. Това разгласи самият той пред " Нова телевизия ".

" Още идната седмица ще предложа един първичен вид за актуализация на бюджета, обвързвана с опцията за обезпечаване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. вдишване на дълг, с цел да има подготвеност, когато пазарите дадат опция за това нещо, то да се случи. Този милиард, който ще прибавим към Фонд " Безработица ", с цел да може да посрещне мярката, обвързвана със съхраняването на претовареност, би трябвало да откри място в сметките на страната ", съобщи Горанов.

През седмицата министър председателят Бойко Борисов разгласи, че до 1 милиарда лева се чака да доближи сумата, с която страната ще поеме 60% от заплатите във компании, където другояче служащите ще бъдат освободени. Досега самият той непрекъснато отхвърляше опцията да се поеме спомагателен държавен дълг с претекста, че страната е към момента при започване на рецесията и не би трябвало да се харчи всичко още в самото начало.

Запитан какъв брой тъкмо ще бъде новият дълг, през днешния ден Горанов отговори: " Милиарди. Нали желаете да харчите? ".

Финансовият министър разгласи още, че в тази обстановка му се коства разумно, въпреки още да не го е предложил, системата на хонорари, която е двукомпонентна и съдържа в себе си главно заплащане и в допълнение заплащане, което регистрира приноса на обособения служащ краткосрочно да бъде прекратена. Обяви, че не става дума за сумите за в допълнение материално стимулиране, а спомагателни трудови хонорари за реализирани резултати. " Нека въпреки всичко не прибързваме, тъй като пък разход за едни е доход за различен ", сподели още той.

Как ще се развие рецесията с ковид зависи от това какъв брой дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последствията от болестта и се погрижим за живота и здравето на българските жители, неминуeмо поради рестриктивните мерки, които постанова пандемията, ще стигнем и до стопанска рецесия, разгласи Горанов.

Допълва, че към този момент това са на първо място страхове, само че са доста малко секторите, които няма да бъдат непосредствено наранени.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2020 (41)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР