През следващата година ще стартират финансови инструменти на обща стойност

...
През следващата година ще стартират финансови инструменти на обща стойност
Коментари Харесай

Министър Стойчева: Близо 1,5 млрд. лв. стигат до бизнеса за инова...

През идната година ще започват финансови принадлежности на обща стойност 1,2 милиарда лева, които ще се ръководят от Фонд управител на финансовите принадлежности (Фонд на фондовете).

 

" Чрез този запас ще се подтиква развиването на предприемаческата и стартъп екосистема, а това е един от главните ни цели. Ще се поддържат започващи компании във всички стадии на развиване – от началната до крайната фаза, както и действия в региона на дигитализацията. Ще бъдат отворени още принадлежности за рисково финансиране, за енергийна и ресурсна успеваемост и за кръгова стопанска система ", сподели още министър Стойчева.

 

За първи път следващата година ще бъде прибавен методът за смесена поддръжка на компаниите - посредством композиция от финансови принадлежности и грантове. Близо 157 млн. лева безплатна финансова помощ ще се отпускат редом със средства от гаранционен инструмент – Стартъп фонд и Фонд за високорискови планове за цифровизация.

 

По същия метод ще се извършва и процедурата за въвеждане на технологии в региона на Индустрия 4.0. Тя ще е с бюджет 101.7 млн. лева, като грантовете ще се дават дружно с дългови принадлежности. Очаква се мярката да започва в края на 2024 година Другата процедура по ПКИП се чака да бъде оповестена през април. Тя ще е с бюджет 24 млн. лева, които ще се употребяват за отбрана на права по индустриалната благосъстоятелност на фирмите.

 

До края на тази година пък следва оповестяването на други две процедури. Първата е за поддръжка на фамилните сдружения, предприятията от креативните промишлености и занаятите. Бюджетът на мярката е 117.5 млн. лева и е за възстановяване на индустриалния потенциал и пазарното наличие на предприятията посредством придобиване на принадлежности, машини, уреди и съоръжение. Обявяването на мярката следва през декември 2023 година До края на ноември 2023 година за кандидатстване ще започва и процедурата за създаване на нововъведения в предприятията. Тя е с бюджет 127 млн. лева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР