През следващата година ще ни се наложи да редуцираме времето,

...
През следващата година ще ни се наложи да редуцираме времето,
Коментари Харесай

Facebook с нова странна амбиция – да се свие

През идната година ще ни се наложи да редуцираме времето, което губим във Фейсбук. На тези от нас, които употребяват обществената мрежа, с цел да наваксат пропуснатите вести, също ще им се наложи да си намерят различен източник , тъй като от компанията са решили да понижат осезаемо сходен вид наличие. Освен това, Фейсбук се кани да ограничи видеосъдържанието и рекламите. Всичко това се чака доста да понижи приходите на компанията или, най-малкото, скоростта, с която тя генерира облаги.

Прочетете още: Фейсбук ще демонстрира повече изявления от другари, в сравнение с вести

Ако някой беше показал този сюжет пред ръководителите на Фейсбук преди една година, това сигурно щеше да се трансформира в причина за паника и доказателство, че с платформата се е случило нещо надълбоко, което е довело до обстановка, изискваща неотложно решение. И въпреки всичко упоритостите на Фейсбук в това отношение са факт, откакто в четвъртък от компанията оповестиха, че тяхната политика оттук насетне е да се подчертава върху повече " значими " взаимоотношения в платформата, като постовете ще се считат за такива, когато генерират доста мнения, лайкове и споделяния. Причината за тази смяна се корени във обстоятелството, че анализаторите на Фейсбук са открили, че когато хората интензивно разясняват изявления, се усещат по-удовлетворени от потреблението на обществените мрежи и изобщо по-добре като цяло.

Въпреки че звучи като относително дребна, тази смяна на курса на Фейсбук евентуално ще има обилни последици за голямо количество консуматори на обществената мрежа, които не съставляват обособени персони - медийни компании, дребни компании, търговски марки и всички останали, които виждат там главен канал за постигане до публика и клиенти. В собствен пост от неделя изпълнителният шеф Марк Зукърбърг съобщи, че страниците, ръководени от сходни организации, евентуално ще доближават надалеч по-малко хора през 2018 година

" Докато вървим по пътя към тази смяна, ще виждате все по-малко публично наличие като бизнес изявления или такива на разнообразни търговски марки и медии. Общественото наличие, което виждате, ще бъде приравнено към еднакъв стандарт - би трябвало да предизвиква смислени взаимоотношения сред хората ", написа в неделя Зукърбърг и добави: “Искам да бъда явен - като върша тези промени, чакам времето, което хората прекарват във Фейсбук, да бъде по-малко. Но също по този начин чакам то да стане по-пълноценно. Ако създадем нещата както би трябвало, имам вяра, че това ще бъде добре както за нашата общественост, по този начин и за нашия бизнес в дълготраен проект. "

В този миг е невероятно да се каже сигурно по какъв начин ще наподобява променената съществена стена на Фейсбук. Още повече, че компанията и в предишното е правила сходни поръчки, а осезаема смяна в количеството корпоративно наличие по този начин и не беше усетена. Т ова, съчетано с наклонността медиите да преглеждат сходни промени като самобитен Апокалипсис за свободата на словото, допуска известни запаси при разбора на следствията.

И въпреки всичко има аргументи да имаме вяра, че този път казусът в действителност е друг. Когато Фейсбук понижи броя на новините в главната стена в предишното, това се възприе като един тип ребалансиране, тъй като по този начин или другояче издателите споделят доста повече вести от елементарния човек - през 2005 година единствено Fox News има над 49 000 изявления , съгласно Newswhip. Затова през 2015 година и 2016 година Фейсбук ограничи опциите на издателите по този начин, че по-редките изявления на действителните персонални профили да се употребяват с по-висок рейтинг в емисията.

След това пристигна 2017 година – интервал на принуждение, в който Фейсбук се оказа залята от рецензии, свързани с подправени вести, интервенция на Русия в американските избори през 2016 година и проучвания, показващи, че платформата е съдействала за високи равнища на меланхолия измежду потребителите си . Критиката не се ограничи единствено до публицисти и правозащитни организации – даже хора, които са били на висши управителни длъжности, се дистанцираха от компанията, като в някои случаи даже показаха страдание за своята работа, с която са помогнали за построяването на обществената платформа. Дори от самата компания признаха в своя обява, че пасивната консумация на Фейсбук може да накара хората да се усещат нещастни.

През 2018 година обаче управлението на Фейсбук е решено да обърне нова страница в своята история. След като се оправи с редица провокации през предходните години, Марк Зукърбърг съобщи, че персоналната му цел през тази година е да поправи грешките, направени от компанията. Пред New York Times той беше безапелационен, че е решен да се увери, че дъщерите му мислят, че обществената мрежа Фейсбук “е била потребна за света ", а това изказване може да бъде тълкувано и като самопризнание, въпреки и индиректно, че има задоволително аргументи и противоположната теза да е вярна . Във времена като днешните, това несъмнено е изненадващо самопризнание.

Като цяло, Фейсбук е компания, която постоянно е била водена от безмилостна упоритост. Затова е удивително да се види, че нейният създател в този миг залага на радикално друга политика, наблягайки в по-голяма степен на персоналните взаимоотношения за сметка на корпоративното наличие.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР