През следващата година ще има ръст на средната работна заплата.

...
През следващата година ще има ръст на средната работна заплата.
Коментари Харесай

Домусчиев: Ще има ръст на заплатите, но само за квалифицираните кадри

През идната година ще има растеж на междинната работна заплата . За това са се договорили работодателските организации след среща с държавното управление и синдикатите. Това заяви ръководителят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.
„ Заплатите в предприятия с добра добавена стойност ще порастват, само че ще порастват за тези, които са експерти и имат нужните познания и умения. Основният проблем в България за растежа на възнагражденията е образованието, квалификацията и уменията . Ние ще продължим да настояваме за възстановяване на просветителната система”, сподели Домусчиев, представен от bTV.
Той добави, че казусът с неналичието на фрагменти продължава да стои на дневен ред: Пускаме разгласи за работа, а хора не се явяват, и то за хонорари, които са впечатляващи .
Работодателите показаха остра рецензия към протестиращите през последните седмици. От КРИБ дефинираха демонстрациите като „ неприемливи " и желаеха страната да вземе ограничения, тъй че блокадите да не пречат на бизнеса . „ Според нас тези митинги, които вървят из страната, от дребен брой хора – са неприемливи. По мнение на КРИБ би трябвало да се вземат ограничения това нещо да не затруднява стопанската система и гражданите”, уточни Домусчиев и добави, че бизнесът е срещу предварителни избори.
Синдикатите от своя страна обявиха, че политиката за растеж на приходите в частния бранш би трябвало да бъде затвърдена. „ 78% от работещите са в частния бранш . Между положителните вести за бюджета, за нарастване на приходите – касаят едвам 1/6 от работещите българи. Затова двуцифреният растеж от 12% през идната година, по наши калкулации, би трябвало да даде отговор на два въпроса. Първият е до каква степен заслужено споделяме спомагателния напредък на стопанската система и по какъв начин реагираме на растящите цени на артикули и услуги”, уточни Пламен Димитров от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ). Димитров добави, че на срещата е коментиран и пазарът на труда – неналичието на фрагменти.
С бизнеса и държавното управление би трябвало да потърсим решение по какъв начин трайно да притеглим няколко десетки хиляди работещи българи, които живеят сега в Молдова и Украйна. Говорим за импорт на фрагменти, за заселване – с всичките проблеми и благоприятни условия, които това дава ”, сподели Димитров.
И макар, че от KT „ Подкрепа” оповестиха, че готвят митинг-шествие поради риска да се затворят мините и ТЕЦ-овете на въглища, синдикатът въпреки всичко регистрира, че гражданското неодобрение от последните седмици има разнопосочни претенции. „ Непрекъснато се приказва, че в България са намалели вложенията. Според последните данни през 2017 по отношение на 2016 година, вложенията са повече с 400 млн. евро, в случай че 6 месеца нямаше държавно управление. За тази година още веднъж има растеж с над 2% по отношение на предходната година. През последните години вложенията са в произвеждане. Анализите демонстрират, че задграничният бизнес влага в машини и уреди, което е доказателство, че желае да остане в България”, разяснява след срещата със синдикати и бизнес министърът на стопанската система Емил Караниколов
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР