През септември ще е ясно колко ще ни струва, но

...
През септември ще е ясно колко ще ни струва, но
Коментари Харесай

Плащаме за боклук с торби, на контейнер, по броя на живеещите или според жилището

През септември ще е ясно какъв брой ще ни коства, само че е съвсем несъмнено, че таксата ще се вдигне
Голяма смяна при такса боклук следва от 2025 година От идната година тя би трябвало да се пресмята съгласно изхвърлените боклуци, а не като % от данъчната оценка на парцела, както е сега. След доста години отсрочване този съответен метод най-сетне се вкарва и в България.

Министерството на финансите е пуснало за публично разискване методиката, по която ще се пресмятат сумите, дължими от семействата. Очаква се тя да бъде призната от Министерския съвет най-късно през март.

Според методиката общинарите могат да употребяват четири метода - да се продават на хората специфични торби, да се заплаща за контейнери, да се пресметна сума по броя на живеещите в даден парцел или съгласно неговата величина.

По неофициална информация множеството кметове имат желание да употребяват броя на живеещите в един парцел

В този случай сумата се дефинира, като разноските на общината се разделят на хората в населенoто място - по този начин се пресмята приблизително на човек какъв е разходът. След това получената сума се умножава по броя на жителите на парцела. За измерител може да се вземе и изразходваното количество вода.

Според параметрите може да се създадат приблизителни калкулации какъв брой ще коства извозването на боклука. Например в приблизително огромна община с близо 138 000 поданици и разноски за разчистване за 10,5 млн. лв. годишно таксата ще е 76 лв. на човек. Така домакинство от четирима ще би трябвало да заплати 304 лв..

Другият елементарно използван вид бил да се употребява размера на жилището - по този начин тези, които имат по-голям парцел, ще заплащат и повече.

Методът с контейнерите бил относително мъчно използван в дадени квартали, нямало и по какъв начин да бъдат сложени в по-тесни пространства, показват общинари.

При разновидността с самостоятелните торби пък имало риск в кофите за боклук да се изхвърлят и такива, които не са купени от общината

Тогава не било ясно кой ще заплаща за извозването на този отпадък, а той не можел да гние в контейнера. Смесен модел сред другите способи също бил вероятен, само че тогава имало риск да зародят разногласия за какво едни поданици заплащат дадена такса, а за други е друга.

Приходите от такса боклук би трябвало да покриват разноските за разчистване. Изключение от този принцип се позволява единствено в случаи, когато може да бъде обиден публичният интерес - т.е. с новата методика таксата да се вдигне прекалено.

Ако се приложи методът със специфични торби за боклука и всяка събира 15 кг, то цената на една излиза 2,5 лв.. При потребление на съд за боклуци с съдържимост 30 кг, който се запълва напълно и се изхвърля веднъж седмично, годишната такса ще се равнява на 9360 лева и ще се разпределя по отношение на ползвателите, които изхвърлят в този съд.

Оказва се обаче, че към момента няма община, която да е направила точни планове какъв брой ще плащаме за боклука от следващата година, сподели инспекция на “24 часа ”. Причината е, че всички чакат окончателното приемане на методиката. Кой по какъв начин ще заплаща, се чака да стане ясно през септември, само че сигурно в множеството градове ще има нарастване.

Има места, в които въпреки всичко тече подготoвка за смяната и се вършат публични разисквания за новите калкулации. В Стара Загора да вземем за пример общинските съветници от ПП-ДБ оповестиха, че ще внесат предложение от следващата година за боклука да се заплаща съгласно броя на живеещите в един парцел.

В Бургас стартира пилотен план с продажбата на торби за отпадък и слагане на контейнери за разделно събиране. Хранителни боклуци да вземем за пример ще се преработват в анаеробна апаратура. Пилотно ще стартира събирането в кв. “Зорница ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР