През септември ще бъде възобновено финансирането по програмата „Енергия от

...
През септември ще бъде възобновено финансирането по програмата „Енергия от
Коментари Харесай

Възобновяват финансирането по програмата Енергия от ВЕИ, енергийна сигурност и енергийна ефективност през септември


През септември ще бъде обновено финансирането по програмата „ Енергия от възобновими източници, енергийна сигурност и енергийна успеваемост ". Кандидатстването по тази стратегия ще става посредством общините. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представена от dir.bg, в отговор на парламентарен въпрос на народния представител от ГЕРБ - Пазарджик, Десислава Тодорова,

На 17 април 2018 година е утвърден механизмът за финансиране на планове по новата стратегия „ Енергия от възобновими източници, енергийна сигурност и енергийна успеваемост “, сподели министър Петкова и посочи, че до 2021 година по програмата би трябвало да се усвоят 32 941 000 евро. От тях 28 млн. евро или 85% са безплатна помощ и 4 941 000 евро или 15% са национално финансиране.

Общините ще бъдат главните медиатори при финансирането на планове. В средата на септември ще бъде даден стартът на първите процедури по финансиране на утвърдени планове.

По програмата до момента са финансирани 15 600 000 евро посредством 32 общини, 9 дребни и междинни предприиятия и 9 обучителни организации. През април 2017 година сполучливо завърши осъществяването на всички 53 плана. Направено е саниране на 115 здания общинска благосъстоятелност, от които 40 учебни заведения, 55 детски градини и 8 медицински центрове и 12 административни здания. Към общините са изплатени средства в размер на 20 681 000 лв..

Общата стойност на изпълнените и разплатени контракти е 25 452 000 лв., което съставлява 92% от плануваните средства за осъществяване на плановете. Спестените излъчвания са 71 809 тона въглероден диоксид, 5 605 мегаватчаса годишно спестена сила и 43 280 мегаватчаса годишно увеличено произвеждане от сила от възобновими източници.

„ От срещите ми с гласоподаватели, жителите показват поддръжка за програмата, защото резултатът от нея е екологичен, обществен, стопански, удължава се животът на постройките. Хората и бизнесът би трябвало да се възползват от нея и през новия програмен интервал. Само в община Пазарджик са подадени и чакат за финансиране над 70 плана от притежатели на здания “, разяснява Десислава Тодорова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР