През септември разследване на журналиста на Нова телевизия разкри скандални

...
През септември разследване на журналиста на Нова телевизия разкри скандални
Коментари Харесай

Журналистът Васил Иванов разкри нови фрапиращи нарушения в пазарджишката болница ВИДЕО

През септември следствие на журналиста на Нова телевизия разкри скандални нередности в държавната болница в Пазарджик. Там, до момента в който сестрите стачкуват поради ниски заплати, един кардиолог получава 57 000 лв. месечна заплата.

Оттогава в медията са получени сигнали и за други съществени нарушавания. Става дума за подправени ТЕЛК решения, за които шефът Васил Вълчев получава сигнали от години, само че не подхваща нищо.

ТЕЛК-овете за цялата област се издават от две комисии. И двете са към държавната болница в Пазарджик и са на послушание на шефа Вълчев, както и лекарите в тях.

Оказва се, че ръководителите и на двете комисии са с увреждания и са получили ТЕЛК решения от личните си комисии. Председателят на едната от тях - доктор Снежана Кабаджова, е със 75% увреждане. Имала калцификат в мозъка и не можела да пази равновесие.

На живо обаче се оказва, че няма никакъв проблем с равновесието. Така, с изключение на заплатата си в болничното заведение, тя получава настрана 470 лв. месечна пенсия за неработоспособност.

Наред с това, ТЕЛК решението й е пожизнено, каквото доста рядко се издава. Това значи, че не би трябвало да се явява на комисия през две години, както би трябвало да вършат 95% от хората с увреждания у нас, в това число и тези с ампутирани крака.

Пожизнено е ТЕЛК решението и на ръководителя на другата ТЕЛК комисия в лечебното заведение. И то е издадено от личната му комисия. Така, с изключение на заплатата си, доктор Ангел Генов получава 400 лв. инвалидна пенсия.

Неговото увреждане е загуба на слуха - 57%. За да чува би трябвало да употребява слухов уред и, съгласно написаното от сътрудниците му, може да чуе единствено тон с височина над 85 децибела. Тоест съгласно стандартите не може да чуе естествен диалект от половин метър. На процедура е ням.

След инспекция обаче излиза наяве, че това напълно не е по този начин и лекарят чува без проблем името си. Преди време една от лекарките в болничното заведение и някогашен член на ТЕЛК схваща за случая и алармира.

„ В болничното заведение се говореше и оттова разбрах. Взех нещата в свои ръце. Успях да взема ТЕЛК решенията и ги ксерокопирах. Оказа се, че всичко е истина”, съобщи доктор Димитрия Чалъкова, някогашен член на ТЕЛК.

Директорът на болничното заведение Васил Вълчев не обръща внимание на случая, макар че, както се убедихме, без негово познание в тази болница нищо не се случва. Не се прави даже инспекция.

Всъщност прави едно само нещо - през 2016 година самият той се явява на ТЕЛК комисия пред упоменатите свои подчинени, също с увреждания по документи и получава от тях пожизнено ТЕЛК решение за 82% увреждане, както и инвалидна пенсия от 715 лв., която получава в допълнение към заплата си като шеф на болничното заведение.

Сред болесттите, вписани в решението, е и разкъсан ахилес. Има доста спортисти, които след такава контузия се възвръщат изцяло и не престават да се състезават. Друга от диагнозите му е заменена тазобедрена става. При състояние че, когато се сменя ставата, положението на пациента не се утежнява, а тъкмо противоположното – усъвършенства се.

Така, шефът на болничното заведение Васил Вълчев се оказва с 82% неработоспособност поради диагнозите, записани в решението на комисията, формирана от подчинените му лекари.

Практиката демонстрира, че хора с подобен % увреждания нормално са в инвалидни колички или на легло. А единствено преди 2 месеца, когато се срещнахме, с цел да приказваме за аферата с слагане на стентове в ръководената от него болница, шефът Вълчев изглеждаше във очевидно добра физическа форма.

И по този начин с ТЕЛК решението му пред нас, два месеца по-късно още веднъж бяхме пред болничното заведение. Пред камерата ни той изрично отхвърли да приказва за тези нарушавания, а водачът му жестоко изблъска екипа ни и качи шефа назад в колата.

След следствията на Нова телевизия прокуратурата стартира огромно следствие. Различни институции разясниха случая, като се изключи Министерството на здравеопазването.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР