През септември продажбите на дизелови коли са намалели с 21%Средностатистическият

...
През септември продажбите на дизелови коли са намалели с 21%Средностатистическият
Коментари Харесай

Германия без дизел?

През септември продажбите на дизелови коли са намалели с 21%


Средностатистическият немец кара дизелов автомобил, най-вече комби, тъмносив на цвят. Такива бяха желанията му до момента. Но напоследък те несъмнено разлюбват дизела. На какво се дължи това?

Последните публични данни демонстрират, че все по-малко хора си купуват кола с дизелов мотор. През септември тази година продажбите на дизелови коли са намалели с 21 %, а пазарният им дял към този момент при новите коли е единствено към 1/3. Известно е, че Германия е родината на дизела – тази технология е изобретена тук. Но това не е основата причина за любовта на германците към дизеловите коли. Дизеловото гориво в Германия е по-евтино от бензина, а покупката на автомобил с дизелов мотор разрешава на притежателите да употребяват и данъчни облекчения. И въпреки две трети от новорегистрираните фирмени коли към момента да са с дизелови мотори, се вижда наклонност към спад на продажбите на такива коли.

Причината за намалялото им търсене се корени в дизел-гейт – абсурда с манипулираните данни за изхвърляните в атмосферата нездравословни газове. Противниците на дизела настояват, че азотният двуокис, изхвърлян от дизеловите мотори, е изключително нездравословен освен за околната среда, само че и за индивида. Затова някои огромни немски градове имат намерение да последват образеца на Щутгарт и също да вкарат възбрана за придвижване на дизелови коли в централните елементи на града при неподходяща екологична конюнктура. По данни на Германския авто клуб ADAC, от тези местни и краткотрайни забрани могат да бъдат наранени 13 милиона притежатели на коли. Тази грозяща опасност също е измежду аргументите, заради които от ден на ден германци стартират да заобикалят покупката на дизелови коли.

(От „ Дойче веле “, със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР