През септември потребителските цени в България се повишиха стабилно за

...
През септември потребителските цени в България се повишиха стабилно за
Коментари Харесай

Ръст на септемврийската годишна инфлация в България до 5-годишен връх от 3,6 на сто



През септември потребителските цени в България се покачиха устойчиво за шести следващ месец, като годишната инфлация доближи най-високо равнище от началото на 2013 година, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през септември с 0,3% по отношение на август, когато набъбна по-скромно с 0,1 на 100. Това съставлява следващо нарастване на месечната инфлация през актуалната година, като тя се намали за финален и единствен път през март.

На годишна база инфлацията през септември се форсира до 3,6% след стабилизация на равнище от 3,5% през предходните два месеца, отбелязвайки най-високо равнище от февруари 2013 година насам.

Средногодишната инфлация за интервала октомври 2017 - септември 2018 година набъбна с 2,7% по отношение на интервала сред октомври 2016 и септември 2017 година.

                                                                                                     Графика на инфлацията на месечна и годишна база

 Снимка

През септември цените на питателните артикули и на безалкохолните питиета се усилиха на месечна база с цели 1,5%, до момента в който цените на алкохолните питиета и на тютюневите произведения регистрираха покачване с 0,2%, а цените на облеклото и обувките се намалиха с 0,2 на 100.

Цените на жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива, се усилиха с 0,4%, тези за опазване на здравето - с 0,1% и за превоза - с цели 0,5 на 100.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP съгласно общите европейски стандарти) обаче се сви през септември с 0,3% на месечна база, до момента в който на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна се забави леко до 3,6% от 3,7% през август.

Данните на Национален статистически институт са явен знак за продължаващото ускорение на потребителската инфлация устойчиво над равнището от 3% за четвърти следващ месец.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР