През септември нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие

...
През септември нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие
Коментари Харесай

Инвеститорските нагласи в еврозоната през септември се влошават

През септември настройките на вложители и анализатори по отношение на икономическото развиване в еврозоната се утежни по-силно от предстоящото предвид на мощни терзания по отношение на положението на разрастващите се пазари в Азия и Латинска Америка, по отношение на комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и останалия свят, както и предвид на вътрешни политически проблеми в границите на района на единната валута, демонстрират резултати от последно изследване на основаната във Франкфурт компания за пазарни проучвания Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, избран от изследване измежду 1090 вложители в еврозоната, извършено сред 6-и и 8-и септември, се намали до 12,0 пункта от 14,7 пункта през август, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за негово по-скромно намаляване към равнище от 14,5 пункта. Това съставлява превръщане на позитивния тренд от предходните два месеца, когато показателят отскочи от юнското дъно от 9,3 пункта (най-ниско равнище от октомври 2016 година).

Влошаване бележат както оценките на вложителите за настоящите стопански условия, по този начин и техните бъдещи настройки. Индексът Sentix, измерващ настоящата икономическа обстановка в еврозоната, се намали през септември до 35,0 пункта от 37,3 пункта през август, доближавайки още веднъж значимото юнско дъно от 34,5 пункта (най-ниско равнище от април 2017 година). В същото време показателят на бъдещите инвеститорски настройки падна до -8,8 пункта от -5,8 пункта месец по-рано.

Според организация Sentix главно отрицателно въздействие върху инвеститорските настройки оказва слабостта на разрастващите се пазари в Азия и Латинка Америка, която може да навреди на вероятностите и в индустриално развитите стопански системи, в това число в еврозоната. "С оглед на мощният щатски $ и политическите рецесии, нововъзникващите пазари се намират под пресечен огън ", регистрира основаната във Франкфурт компания за пазарни проучвания.

Директорът на Sentix Манфред Хюбнер означи, че също така има задоволително проблеми в самата Европа, изключително на политическо равнище. В добавка към терзанията към процеса на Брекзит, европейските властимащи се тревожат по отношение на политическите развития Италия, макар че в последните дни финансовият министър и други висши държавни представители се пробваха да успокоят Европейски Съюз по отношение на бюджетните проекти на Рим за 2019-а година.

Според Хюбнер комерсиалното напрежение със Съединените щати "вече оказва значително отрицателно въздействие " върху инвеститорските настройки в еврозоната. "Въпреки тези сиви облаци на икономическия небосвод, вложителите не чакат централните банки да се откажат от поетия от тях все по-рестриктивен курс ", добави шефът на Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие в Германия също се утежни през септември до 18,1 пункта от 20,4 пункта през август. Индексът, измерващ бъдещите настройки, се намали до -11,0 пункта от -9,3 през август, до момента в който показателят на настоящото икономическо показване - до 51,8 пункта от 54,8 пункта.

Въпреки доста мощното показване на американската стопанска система напоследък, показателят на инвеститорските настройки в Съединени американски щати също се намали, въпреки и по-сдържано, до 23,6 пункта от 25,6 пункта през август. Индексът на настоящата икономическа обстановка удари следващ рекорден връх от 63,3 пункта по отношение на 62,8 пункта през август, до момента в който показателят на бъдещите настройки се утежни до -10,0 пункта от -6,3 пункта в края на лятото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР