През септември инфлацията в еврозоната се ускори слабо на годишна

...
През септември инфлацията в еврозоната се ускори слабо на годишна
Коментари Харесай

Повишаване на инфлацията в еврозоната през септември с 2,1 на сто



През септември инфлацията в еврозоната се форсира едва на годишна база, задържайки за четвърти следващ месец над средносрочното целево равнище на ЕЦБ, демонстрират предварителните данни на Евростат. Основната инфлация обаче се забави изненадващо, което евентуално ще укрепи внимателният метод на европейските централни банкери във връзка с отдръпването от посткризисните стимулиращи ограничения.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се увеличи предстоящо през септември с 2,1% по отношение на година по-рано и след напредък с 2,0% през август. По този метод инфлацията остава за четвърти следващ месец над средносрочното целево равнище на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на 100 и още веднъж доближи юлския близо 6-годишен връх от 2,1% (най-високо равнище на инфлацията от последния месец на 2012-а година).

Високата инфлация е в следствие най-много на продължаващото мощно повишение на енергийните цени, като през септември те се усилиха с 9,5% на годишна база след тяхно покачване с 9,2% през август. В същото време цените на питателните артикули, напитките и тютюневите произведения се усилиха с 2,7% след покачване с 2,4% месец по-рано, до момента в който цените в областта на услугите набъбнаха за втори следващ месец с 1,3 на 100.

Растежът на главния показател на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите произведения и на енергията) обаче се забави през септември до 0,9% от 1,0% през август и упования за покачване с 1,1 на 100. Трябва да се има поради, че точно главният показател на потребителските цени се следи деликатно от ЕЦБ като знак за настоящото и бъдещото държание на инфлацията в района.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР